Vikingskipkopien Gaia sank i løpet av natt til tirsdag. Kvelden før skal noen ha sett uvedkommende om bord. Foto: Foto: Kurt André Høyessen

Naboer så personer om bord i Gaia kvelden før

SANDEFJORD: Naboer har meldt fra om to uvedkommende om bord i Gaia mandag, kvelden for vikingskipet gikk ned.
Maja Christensen
Publisert 08.08.2012 kl. 20:02 Oppdatert 08.08.2012 kl. 20:07

Tips en venn på e-post:


Gaia

  • Kopi av Gokstadskipet.
  • Bygd i 1990 og døpt på Island av daværende president Vigdís Finnbogadóttir.
  • 23,33 m (76,5 fot) lang, 5,25 m (17,2 fot) bred, 18 m (59 fot) høy.
  • Vikingskipet var en gave til Sandefjord kommune fra skipsreder Knut Utstein Kloster.
  • Har fått betegnelsen «Miljøskip».
Karstein Jensen er én av mange frivillige i Båtlaget Gaia som gjør en ekstra innsats i dagene etter at Gaia forliste. Onsdag skylte han båtmotoren. Foto: Foto: Maja Christensen
I Gaiahallen henger sjøkartene og redningsvestene til tørk. Mye av utstyret som var om bord i Gaia ble tilgriset av diesel, og må vaskes.
Gaia har ingen synlige utvendige skader etter forliset, til tross for at skipet gikk sidelengs til bunns med fire-fem tonn ballaststein.

Etter forliset har ryktene svirret omkring eventuell sabotasje.

Leder i Båtlaget Gaia, Odd Sverre Kolstad, kan bekrefte at folk som bor i området har sett to uvedkommende personer om bord i Gaia mandag kveld, skriver Sandefjords Blad.

– Vitneobservasjonen er rapportert til politiet. Dette blir riktignok kun spekulasjoner. Vi har ingen indikasjoner på at personene som har vært om bord har gjort noe som har forårsaket forliset, sier Kolstad.

Vitneobservasjonen er foreløpig ukjent for krimsjef i Sandefjord-politiet, Lars Reiersen.

– Dette er i utgangspunktet ingen politisak, men dersom det kommer inn observasjoner, kan disse være interessante for oss. Jeg skal sjekke opp dette, sier Reiersen til Sandefjords Blad.

Hva som forårsaket forliset, er foreløpig ukjent. Og det kan være vanskelig å finne ut av.

LES OGSÅ: Vikingskipet Gaia berget

Sjekket av lensevakter mandag

– Noe har sviktet. Enten har landstrømmen blitt kuttet på et eller annet vis, eller så har et kraftig regnskyll ført til at pumpene ikke har klart å ta unna. Men det siste alternativet høres veldig usannsynlig ut, for vi hadde to lensepumper i gang, og sikringene i hallen var i orden, sier Kolstad.

Båtlaget har lensevakter i sving når det regner. Da lensevakta var på plass for å se etter vikingskipkopien mandag ettermiddag, så alt ut til å være i sin skjønneste orden.

Reddet motoren

Maskinist Karstein Jensen sugde ut sjøvann og rester av smøreolje fra Gaia-motoren onsdag, før han fylte den smekkfull med diesel. Motoren er trolig dermed reddet.

Dynamoen og starteren må sannsynligvis byttes, men utenom dette slapp Gaia med skrekken etter å ha havnet på fjordens bunn på Huvik.

LES OGSÅ: Gaia tok inn vann og sank

Hjelp fra Oseberg-prosjektet

Onsdag var to dugnadsgrupper fra båtlaget i sving ved Gaiahallen på Huvik. Vester og sjøkart til tørk overalt sier sitt.

– Tirsdag ble det gjennomført en voldsom vaskejobb, der vi høytrykkspylte både båten og motoren. Vi rydder og vasker alt som har vært i vannet. Mye er tilgriset av diesel. Vi har kalt inn til dugnad også lørdag, sier Odd Sverre Kolstad.

Han har meldt inn forliset til forsikringsselskapet.

– Vi skal få hjelp av Framnæs Maritime, og vi har et godt samarbeid med båtbygger og prosjektleder for Osebergskipet, Geir Røvik, sier han.

LES OGSÅ: Her kommer skipet som tar halve Brygga

– Vi vet at det er en del utbedring som må til. Blant annet må sømmen i båten skiftes. Vi tror ikke at dette kommer av forliset, men av slitasje etter å ha seilt i sjø. Bevegelser i skroget gjør at det slipper opp litt her og der, men det er helt normalt, forklarer Kolstad.

Les mer om:  Kultur  Kultur 

På forsiden nå