TAR ROTTA PÅ ROTTENE: Jan Arve Sakshaug ved skadedyrfirmaet Pelias har opplevd rekordmange henvendelser angående disse bustete sommergjestene. Foto: Peder Gjersøe Foto: Foto: Peder Gjersøe

– Aldri opplevd så mange rotter

TØNSBERG: I år har det vært perfekte forhold for rottene. Det merker skadedyrbekjemperne.
Marikken W. Wathne
Publisert 05.08.2012 kl. 09:07 Oppdatert 07.08.2012 kl. 22:18

Tips en venn på e-post:


Rotter i huset

  • Får du rotter i huset ditt kan de ødelegge isolasjonen og urinere inne i husvegger.
  • Rotter kan i tillegg utgjøre en reell brannfare ved å tygge i stykker ledninger.
  • Rotter er ofte vanskelige å oppdage. De smyger seg langs husvegger og finner gode gjemmesteder. Derfor blir de ofte ikke oppdaget før de har dannet en stor flokk.
  • Rotter formerer seg raskt. Sørg derfor for å bli kvitt skadedyrene med en gang du oppdager dem.


Kilde: Pelias

Vil du at de hårete skadedyrene skal gå i rottefella, bør du ikke lokke med ost. Nøttepålegg er rottenes favoritt. Foto: Foto: Peder Gjersøe
STIKKER I SOLA: Stadig flere plages også av vepsebol. I dette vepsebolet regner Jan Arve Sakshaug med at det har bodd omtrent 500.000 veps. Foto: Peder Gjersøe Foto: Foto: Peder Gjersøe

– Jeg har jobbet med dette i 13 år, og aldri opplevd så mye rotter!

Det forteller Jan Arve Sakshaug i Pelias. Hos skadedyrfirmaet strømmer det på med oppdrag fra boliger og gårder som blir plaget av rotter og veps.Været kan ha noe av skylden. En mild vinter, etterfulgt av en varm og lummer sommer er nemlig ideelt for husgjestene som kryper langs veggen og gjemmer seg under taket ditt.
 

LES OGSÅ: Brunskogsneglen inntar plenen

Flere enn du tror ...

Skadedyrbekjemperen forteller at de lurvete vesenene finnes i bolighus, på gårder og i kloakksystemer, og om man ser én rotte, er det ofte mer der det kommer fra.

– Ser du én rotte kan du regne med at det er 50–100 rotter i området, sier Sakshaug, og legger til:

– Ser du to rotter, må du gange dette nummeret med to, for sannsynligvis er det ikke den samme rotta du ser to ganger.

Han oppfordrer samtidig til å holde det ryddig og rent rundt huset.

– Jo mer oversiktlig du har det utenfor huset – dess bedre er det.

LES OGSÅ: Munchs hus infisert av rotter

2 blir til 1.000

På et godt år kan en hunnrotte og en hannrotte få hele 1000 barn. Vær derfor raskt ute med å ta knekken på skadedyrene. Rotter i større flokker kan virke truende, særlig overfor husdyr og små barn.

Sakshaug har også opplevd å bli kontaktet av bønder som har mistet høns til det bustete beistet.

– Rottene hopper rett på høner og tar hønsehjertene, forteller Sakshaug, som i år har hørt om 8–10 høns som har lidd denne tragiske skjebnen.

LES OGSÅ: Flere får rotter i husene sine

Vil ikke ha ost

Dersom man oppdager at man har rotter i området der man bor, oppfordrer skadedyrbekjemperen til å ta kontakt med firmaer som kan bli kvitt skadedyrene.

– Rotter er smarte dyr. Setter man ut feller kan de etter hvert skjønne at noen prøver å ta knekken på dem, forteller Sakshaug, og sier at rottene da finner andre måter å skaffe seg mat på.

Om man selv vil ta rotta på rottene, oppfordrer han til å sette opp åtselstasjoner utenfor huset.

– Åtestasjoner tar hele 60 prosent av rottene og musene utenfor huset ditt, forteller Sakshaug.

Det eneste problemet med disse giftboksene er at skadedyrene kan bli liggende og råtne i rottefella. Man kan også sette ut rottefeller, men ikke med ost.

– Man må bruke nøttepålegg eller sjokolade, det er rottene glade i, opplyser Sakshaug.

LES OGSÅ: «Det bor fredede flaggermus på loftet»

– Uheldig

Jan Harald Moen ved Mattilsynet har ikke fått inntrykk av at det er flere rotter i år enn tidligere år, og tror heller tilgang til mat er avgjørende for at rottebestanden skal øke, heller enn klimaet. Men han sier det er uheldig om skadedyrfirmaets observasjoner er korrekte.

– Rotte er jo ordentlige skadedyr. De ødelegger veldig og sprer smitte, det har de gjort i mange hundre år. Det er uheldig om det er veldig mange av dem, synes Moen.

LES OGSÅ: Hva i all verden er dette?

Også flere veps

Det er også mer veps i Vestfold enn tidligere sommere, ifølge Pelias.

– Vi får tre til fem henvendelser som gjelder vepsebol hver dag, forteller Sakshaug. Han ber folk være oppmerksomme på de illsinte insektene.

– Følg med på om de flyr inn under hustaket ditt. Vepsebol tar det bare to minutter å bli kvitt, med en insektspray, men er du allergisk burde du få hjelp, oppfordrer Sakshaug.

Han legger til at i et normalt vepsebol kan det være så mange som 500.000 veps. For allergikere kan et stikk i halsen være dødelig.

LES OGSÅ: Betaler 200 kroner for en kilo brunsnegler

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå