BYR PÅ BACALAO: Her er noen av dem som trår til når Tønsberg sjømannsforening lørdag arrangerer bacalaofest her på Tollbodplassen. Fra venstre Thomas Fekete, Tormod Pettersen, Sigmund Opthun, Kay Myhre og Svein Aasen, driver av Tollboden Mathus.Foto: Per Gilding

Bacalao til tusen

TØNSBERG: Den som trodde Tønsberg hadde alt, må tro om igjen. Men lørdag kommer det som har manglet: en skikkelig bacalaofest!

Tønsberg Sjømannsforening står bak bacalaofesten, som arrangeres i samarbeid med Tollboden Mathus.

– Det er første gang vi lager en bacalaofest. Det er for å skape
blest om sjømannsforeningen og det vi har her, sier bacalaoadmiral Kay Myhre og nikker i retning Tollboden, der foreningen har sitt sjøfartshistoriske senter.

200 sitteplasser

– Vi kaller det ikke bacalaofestival, men bacalaofest. Til sjøs er bacalao festmat, sier Myhre.
Det er på Tollbodplassen bacalaofesten skal foregå. Et stort telt med 200 sitteplasser vil bli satt opp, og under teltduken vil folk få bacalaoen servert. Eventuelt sammen med øl og akevitt hvis folk ønsker det. Svein Aasen, driver av Tollboden Mathus, bekrefter at det er anskaffet skjenkebevilling for anledningen.
30-35 medlemmer av Tønsberg sjømannsforening stiller opp som servitører og til andre nødvendige jobber for å få avviklet bacalaofesten. Svein Aasen og hans folk står for matlagingen.
Det er vanskelig å vite hvor mange som kommer, men Aasen legger opp til at inntil 1000 personer skal kunne bespises i løpet av de timene festivalen varer.

Vil skape en tradisjon

– Dette er et prøveår. Hvis det slår an vil vi gjøre det større neste år. Drømmen er å sette opp et sirkustelt som dekker hele plassen her, sier Aasen.

I Brevik har stedets sjømannsforening arrangert bacalaofestival i mange år, og den trekker til seg over 10 000 besøkende. Myhre & co. tror en bacalaofest i Tønsberg også kan bli stor etter hvert.


Bacalao kan være så mye forskjellig, men ved denne anledningen er målet at retten skal falle i smak hos flest mulig. Det blir derfor en forholdsvis mild, folkelig bacalaovariant som blir servert, komponert av Svein Aasen i samarbeid med Kay Myhre. Hovedingrediensene er klippfisk, poteter, tomatsaus, løk, hvitløk og sorte oliven.


(Arkivartikkel fra 16.07.2008)