CANNABIS: Like ved der politiet og advokater parkerer bilene sine utenfor Tinghuset vokser det cannabis. Foto: Anne Tørressen

Cannabis gror utenfor Tinghuset

TØNSBERG: Det er ikke tilfeldig at denne cannabisplanten vokser utenfor Tinghuset i Statens park.

CANNABIS: Like ved der politiet og advokater parkere bilene sine utenfor Tinghuset vokser det cannabis. Foto: Anne Tørressen

Den er nemlig en del av en målrettet og hemmelig frøplantningsaksjon for å få cannabis tilbake på den politiske dagsordenen.

Skjulte aktivister

Midt i blomsterbedet utenfor Tinghuset vokser den, frøsådd av ivrige aktivister som ikke tør å stå fram med navn og bilde. Selv om den står bare noen meter fra der hvor lovens lange arm stadig er, har ingen oppdaget den. Også flere andre steder i Tønsberg skal folk ha plantet cannabisfrø som et ledd i aksjonene og . Minst tre av dem vokser i Statens park i følge opplysninger Tønsberg Blad har fått.

Avkriminalisering

Talsperson for aksjonen , Even Helland, sier aksjonistene har som siktemål å plante ut mest mulig utenfor det de kaller viktige autoritære mål.

– Politistasjoner, rettslokaler, politiske kontorer og steder vi kaller motstandshus er målene våre. Dette gjør vi for å framprovosere reaksjoner som kan føre til en debatt og en endelig frigjøring av planten. Vi stopper ikke før målet er nådd, sier han.
– Hvor mange ulovlige cannabisplanter regner du med det finnes på offentlige steder rundt om?
– Vanskelig å si. Vi har flere aktivister ute som dekker det meste av de store byene i Norge og fenomenet sprer seg. Jeg tipper at grovt regnet en av ti planter vokser seg over knehøyde da plantene er utsatt for både snegler, duer, motstandere og tilhengere.

Straffbart

Tross mordersnegler og lukende kommunegartnere ser Helland tegn til at cannabisplanten trives ute i bed, rabatter og i vår norske natur forøvrig.
– Vi ser at planten fester seg i norsk flora og flere steder har planter fra fjorårets frøaksjon vokst opp, sier han utilslørt fornøyd.

Strafferammen for å dyrke cannabis i Norge er bøter eller fengsel i inntil to år og visepolitimester Steinar Kaasa er lite begeistret for aksjonen.
– Dette synes vi ikke noe om. Dette er ulovlig og hvis hensikten er å starte en debatt om legalisering av cannabis, har disse som har gjort dette et dårlig utgangspunkt, mener Kaasa.


(Arkivartikkel fra 04.08.2008)