BLÅBÆRTØRKE:

BLÅBÆRTØRKE: Buskene blomstret for tidlig, og satte en stopper for de små blå. (Foto: Anne Charlotte Schjøll)

Disse må du se langt etter

TØNSBERG: Blåbærsesongen går det tregt med, men villbringebær myldrer det av. Her er årets bærguide.

VIL HA SOL: Ellen Finne hos Fylkesmannen i Vestfold håper på varme sommerdager så bærene skal få en søt aroma. Foto: Per Moe

  • Markjordbær: Modnet først av alle skogsbærene, og i år er det rikelig av dem. Noen flere soldager vil gjøre dem søte og aromatiske.
  • Blåbær: En varm periode før påske førte til at blåbærne satte blomsterknopper tidligere enn normalt. Bestøvning på blåbær har derfor vært dårlig, og da særlig i høyden. I lavlandet er det større håp om å finne de små blå.
  • Tyttebær: Blomstret ikke før våren var kommet for alvor, og blir å finne i stort antall både høyt og lavt i fylket. Alt ligger til rette for et godt tyttebærår.
  • Villbringebær: Godt med fuktighet har gjort buskene frodige, og de står nå fulle av kart i veikanten. Så lenge været holder seg normalt vil bringebærene snart springe ut.
  • Bjørnebær: Med noen soldager til modning vil det være fine forhold for bjørnebærene.
  • Molter: Her må det tas lokale forbehold. Moltene blomstret opp til riktig tid, men hvor de vil dukke opp varierer fra år til år. Liker seg best i myrområder og i le av grantrær.

– Vi har ingen garanti for hvordan bærsesongen blir før sommeren er over, men vi har allerede fått indikasjoner på at blåbærene ikke vil komme i hopetall i år. De blomstret rett og slett for tidlig, forteller Ellen Finne hos Fylkesmannen i Vestfold.

Facebook-knapp kommer her

Om sommeren skulle vise seg å bli spesielt regnfull, kan vekstvilkårene til årets bær bli svekket.

– Vi håper på flere soldager nå for å få mer aroma i bærene. Selv skal jeg ut og plukke villbringebær i sommer. Det er fantastisk godt, synes Finne.

Det ser lyst ut for både bringebær, skogsbær og tyttebær.

– Spesielt tyttebærene ser ut til å få et godt år, så lenge været holder seg normalt, opplyser Finne.

Sunt snacks

Bær kan berike smaken til både kaker og smoothiedrikker, så vel som å fungere godt alene. Markjordbær på strå, finnes det noe bedre?

– I tillegg til å være godt å spise, er bær virkelig bra for helsa, påminner Finne.

– I skogsbær finner vi masse vitaminer og antioksidanter, og det er absolutt sunt snacks. En får også god mosjon og frisk luft med på kjøpet.

Helst vil hun ha alle ut i naturen på bærplukk.

– Det er vel verdt å slite litt for å plukke sine egne bær. Helsegevinsten er stor, sier hun.

 

På forsiden nå