Ekstrem oppussing

Marie Olaussen og Geir Dyrnæs har litt av en jobb i møte. Om fem år håper paret å ha Kirkegaten 7 ferdig oppusset. Målet er å få bygningen tilbake til sin opprinnelige stand.

Tidligere i år kjøpte Marie Olaussen og Geir Dyrnæs det gamle Fattighuset i Kirkegaten for én krone. Bygningen er fredet og det er beregnet av Holmestrand kommune at det vil koste 2,5 millioner å sette i stand det nesten 250 år gamle bygget. Dyrnæs og Olaussen vet godt at det har mye arbeid foran seg, men tar utfordringene på strak arm. Om fem år håper paret å ha alle 16 rommene i den 360 kvadratmeter store boligen i tipp topp stand. De ferske entreprenørene har likevel ikke tenkt til å arbeide seg i hjel de neste årene.
–Vi prøver å holde arbeidet lystbetont. Det må være moro for at vi skal komme oss gjennom så mye arbeid. Vi er jo begge i full jobb og har ikke tenkt til å gå under med det her, ler Olaussen.

"Good Guys"

–Vi prøver å gjøre så mye som mulig selv, men "feinschmecker"arbeidet som må se pent ut setter vi bort. Vi har lagt ned minst 400 dugnadstimer så langt i år, sier Dyrnæs som selv er arbeider med kulturminneforvaltning i Buskerud fylkeskommune.
Da paret overtok huset tidligere i år sto fremdeles søndagsmiddagen fremme etter de forrige leieboerne. Siden den gang har Olaussen og Dyrnæs fjernet det meste av interiøret i de 16 rommene. Linoleumet er tatt ut for å få tilbake de gamle tregulvene, og respatex og koreapanel er blitt båret ut for å få fram de opprinnelige treveggene.
–Det er viktig for oss å være tro mot bygget. Vi vil ha huset tilbake slik det har vært tidligere og arbeider i nært samarbeid med fylkeskommunen. Vi fjerner kun elementer som er av nyere dato, sier Dyrnæs.
–Vi ser på oss selv som "good guys". Vår agenda er å ta vare på huset. Det vi gjør er bare et nytt kapittel i den lange historien til dette huset, sier Olaussen.

400.000 i støtte

Dyrnæs og Olaussen er i full gang med å søke om midler til oppussingen av den noe spesielle bygården. Så langt har de klart å banke sammen 400.000 kroner.
–Vi har fått 100.000 kroner fra Fylkeskommunen og 300.000 kroner fra Kulturminnefondet. Ellers har vi klart oss på sparepengene så langt. Men det blir nok en prat med banken snart, sier Dyrnæs.
Pengene fra Kulturminnefondet blir betalt ut over fem år, og de 100.000 fra fylkeskommunen må paret først legge ut selv.

Kirkegaten Bed & Breakfast

Bygget ble reist som fattighus i 1762, og er ifølge riksantikvaren blant de siste av sitt slag i Norge. Olaussen har mye familiehistorie i bygget, som ble fredet av Riksantikvaren i 2003. Både olde- og tippoldeforeldre var bestyrerfamilier i Fattighuset, og Olaussens farfar ble født i huset. I tillegg ligger bestemorshjemmet rett på andre siden av den pittoreske smågata.
– Vi arbeider først mot å lage en leilighet i annen etasje som vi kan flytte inn i. Så tar vi første etasje når det er ferdig, sier Olaussen
– Hva skal dere egentlig med 16 rom fordelt på 360 kvadratmeter, pluss loft?
– Det vet vi faktisk ikke helt. Vi har tenkt på så mye forskjellig; kunstgalleri, kontorer og atelier. Ideen om Bed & Breakfast har også kommet opp, ler Olaussen.


(Arkivartikkel fra 09.08.2005)
 

På forsiden nå