NEI TIL FLATFYLL: Marte Skaare Mikkelsen (til venstre) og Maria Bekkelund er motstandere av flatfylla. – Men ett glass vin til maten er greit på julaften, sier de.Foto: Per Gilding

En alkoholfri julaften?

TØNSBERG: Folk i Vestfold er langt mer liberale til å drikke alkohol med barn til stede enn landet for øvrig.

SPENTE: Elias Fuglestrand (fra venstre), Jonas Selim og Rikke Johnsen gleder seg til jul. Wenche Moe Aasmundtveit fra AV-OG-TIL oppfordrer voksne til å prøve en alkoholfri julaften. Foto: Per Gilding

– Å ta seg ett glass vin til maten mener jeg ikke er så farlig. Men å drikke en hel flaske hører ikke hjemme sammen med barn, sier Maria Bekkelund fra Tønsberg.

Marte Skaare Mikkelsen fra Teie er enig. Tønsbergs Blad viser den ferske spørreundersøkelsen fra Synovate til de to småbarnsmammaene på sentrums-kafeen Bare Barista. Folk i hele landet har svart på sine holdninger til alkohol i samvær med barn og unge. Svarene viser en økt aksept i forhold til i fjor blant vestfoldingene til å drikke alkohol med barn til stede.

– Trist

– En forklaring kan være som følge av de kontinentale drikkevanene som har kommet for å bli i Norge, sier Marte og Maria.

Mammaene er motstandere av flatfylla, men synes likevel lite om kampanjer som taler for totalforbud.

– Nei, det synes vi blir feil. Det finnes alltid nyanser i det hele. Men voksne som ikke klarer å holde seg til ett glass på julaften, de får la være å drikke!

I spørreundersøkelsen sier 64 prosent av vestfoldingene at de generelt er alkoholfrie sammen med barn. Det er 11 prosent under landsgjennomsnittet og en nedgang på 9 prosent i forhold til i 2008.

Vestfold ligger også under landsgjennomsnittet når det gjelder holdninger til bruk av alkohol i samvær med ungdom. Med 38 prosent oppslutning er dette det nest laveste tallet i undersøkelsen, kun slått av Oslo på 37 prosent.

– Det er vanskelig å si årsaken til at vestfoldingene har dårligere holdninger til alkoholfrie soner enn landsgjennomsnittet. Men jeg synes det er trist når vi vet at barn reagerer mer på vårt alkoholforbruk enn vi voksne tror, sier Wenche Moe Aasmundtveit.

Ikke pekefinger

Hun er Nøtterøys AV-OG-TIL-koordinator. Bak kampanjeorganisasjonen, tidligere Alkokutt, står politiske partier, offentlige virksomheter og ulike organisasjoner. Øykommunen deltar i kampanjen for å skape oppmerksomhet om samvær med barn og unge som alkoholfri sone. Med julekampanjen «Med eller uten?» oppfordres til refleksjon rundt alkoholforbruket på julaften.

– Vi er ikke ute etter å ta fra folk juleakevitten. Noen ganger passer alkohol, men aldri med barn til stede. Vi håper derfor mange vil følge vår oppfordring og prøve en alkoholfri julaften når de er sammen med barn, sier Aasmundtveit.


(Arkivartikkel fra 05.12.2009)