Kirkegårdsleder Hans Kristian Amundsen ved Nøtterøy kirke har siden i vår fått flere henvendelser om tyverier av gravdekor. Det er ikke dyre ting som blir stjålet, men det dreier seg om stor verdi rent følelsesmessig. Foto: lllustrasjonsfoto: Anne Charlotte Schjøll

Gravpynt stjeles fra kirkegårdene

NØTTERØY: Etterlatte fortviler over at minnegjenstander forsvinner fra gravlunden.
Anette Lien
Publisert 16.07.2012 kl. 13:20 Oppdatert 16.07.2012 kl. 13:20

Tips en venn på e-post:


MER SORG: Dette leserbrevet kom inn til Tønsbergs Blad. Tyveriet skjedde på Nøtterøy kirkegård. Foto: Anette Lien

Kirkegårdsleder Hans Kristian Amundsen ved Nøtterøy kirke har siden i våres fått flere henvendelser om tyverier av gravdekor.

– Det er så klart sørgelig for de pårørende. Ofte er det snakk om mindre gjenstander som engler, hjerter og andre nipsting. Det er ikke mye verdt i penger, men det holder en følelsesmessig verdi, forklarer Amundsen.

Han ser også med bekymring på at pynten fra gravene til barn og unge er mest utsatt.

– Familie og venner legger ting ved graven som innehar en personlig mening. Det er spesielt ille at det skal gå ut over dem som har mistet noen i ung alder, sier Amundsen.

LES OGSÅ: Pyntet graven med 150 hodeskaller

Vanskelig å få oversikt

Henvendelsene Amundsen har fått har vært fra folk som gjentatte ganger har opplevd at ting har forsvunnet fra kirkegården.

– Det er vanskelig å få en fullstendig oversikt over hva som blir tatt, og det skal mye til for at folk sier ifra. Vi som jobber her har liten mulighet til å få med oss om noe skulle bli stjålet, sier han.

Kirkegårdslederen oppfordrer de som har opplevd lignende å ta kontakt for å prøve å registrere hvor stort problemet er.

– Det er fint om folk sier ifra, men så langt ser jeg ingen løsning på problemet. Kirkegården er åpen hele tiden, og hvem som helst har tilgang.

LES OGSÅ: Nå kan du få «strekkode» på gravsteinen din

Fugler på ferde

Kirkeverge Øivind Grimsæth i Tønsberg har ikke hørt om noen større tyverier på Tønsberg-kirkenes gravlunder, men utelukker det heller ikke.

– Det har hendt, men da er det heller blomster som blir borte, forteller han.

Tjøme kirke har ikke fått henvendelser om tyveri på flere år, mens det i Høyjord og Andebu er fuglene som er de største kjeltringene.

– Flere har trodd at noen har kommet og flyttet på blomster og pynt om natten. Da har det vist seg å være fuglene som har vært på ferde, sier kirketjener Gerd-Ruth Michelsen ved Andebu kirke.

Les mer om:  Politi og rett  Nøtterøy  Nyheter 

På forsiden nå