DRØM: – En gammel drøm å få reise disse husene, sier Johan Wilhelmsen, som sammen med bror og kompanjong Harald (bak) bidrar til at Kirkegata blir som før. FOTO: ANNE CHARLOTTE SCHJØLL

Kulturperlen Kirkegata gjenoppstår

En vakker dag i 1840 kunne folk spasere gjennom den smale bygata på vei til kirken. Med tre nybygde, tidstypiske hus og renovering av Fattighuset vil Kirkegata snart fremstå på samme måte.

Med tre nybygde, tidstypiske hus og renovering av Fattighuset vil Kirkegata snart fremstå som den gjorde en vakker dag i 1840.
Vel, egentlig het deler av denne gata Løkkegata i hine hårde dager. Det forteller byggmester Johan Wilhelmsen, som på eget initiativ er i gang med å reise to av de tre små boligene som en gang dannet perleraden av vakre hus i denne delen av bysentrum i Holmestrand.
– Dette er en gammel drøm. Du skjønner, det føles som om en vakker tanngard har manglet to-tre tenner. Det har ikke vært særlig pent her. Men resultatet tror jeg blir bra, gliser Johan Wilhelmsen.

Strenge regler

Sammen med bror og kompanjong Harald skal Johan i første omgang reise det røde og det blå huset som opprinnelig sto her. Johan forteller det røde ble kalt Mølla, siden bekken ned fjellsiden dro et skovelhjul her. Det blå inneholdt et skjenkested. Sannsynligvis bygger de også det hvite skomakerverkstedet øverst mot kirken.
Alle tre skal bli moderne boliger og legges ut for salg. Men de gjør ikke hva de vil. Fylkesantikvaren følger nøye med på både fargevalg og materialvalg.
– Gammeldags utvendig og moderne inni, forteller mannen som har ført boligene i pennen, sivilarkitekt Stein Harald Bystad hos Indigo Arkitekter.
– Oppdraget har gått på å rekonstruere gata slik den opprinnelig var i 1840 eller der omkring. Jeg hadde et kobberstikk fra 1840 som utgangspunkt, forteller Bystad.

Tar vare på kulturen

At arbeidet med å gjenreise den nordligste delen av kulturperlen Kirkegata nå er påbegynt, gleder ikke minst den bykjære ordføreren Johan Svele.
– Kirkegata er for meg den eneste gamle gata vi har i Holmestrand. Den syns jeg vi skal ta vare på. Jeg ønsker at vi tar vare på den kulturen som finnes her, sier ordføreren.
Hva som skjer med det såkalte Fattighuset vis-à-vis nyhusene, er ikke avklart. Enkelte har ymtet frempå om museum. Slike tanker har også ordføreren hatt.
– Det er ingen vits i bare å ha verneverdige hus. De må også brukes til noe, mener han.


(Arkivartikkel fra 13.03.2002)
 

På forsiden nå