Ornitolog Finn Hauge er bekymret for fuglene ved Ilene reservat under båtracet i Byfjorden. Arkivfoto: Vibeke Buan

Lite begeistret for fartsfesten

TØNSBERG: Selv om fylkesmiljøsjefen vender tommelen opp for båtracet i Byfjorden, er ikke alle like begeistret. – Det er for nært fuglereservatet på Ilene, mener ornitolog Finn Hauge.

Det er lett å la seg rive med av hestekreftene når 20 Formel 2000 racerbåter holder et spektakulært fartsshow rett nedenfor bryggekanten i Tønsberg. Men det er ikke bare publikum på brygga som kommer til å merke vibrasjonene fra båtene på lørdag. Hundre meter fra løypa ligger naturreservatet på Ilene, som året rundt er beiteplass og hvilested for mange tusen fugler.

– Marginal effekt

– Vi har kommet fram til at det ikke er nødvendig med dispensasjon verken i forhold til verneområdet eller støyen, slo fylkesmiljøvernsjef Werner Olsen fast i går etter å ha vært i møte med arrangørene av EM i Formula 2000 Mercury Grand Prix.

Ifølge Fylkesmannens vurdering vil fartsfesten bare ha marginal effekt på fuglene.


– Hvis alt går etter planen, kommer de til å holde seg 100 meter fra fuglereservatet. Vi regner med at arrangørene retter seg etter det, sier fylkesmiljøsjefen.

– Racet bør flyttes

– Jeg mener de kunne ha flyttet løpet lenger ut i fjorden, selv om det kanskje blir mindre interessant for publikum da. Det er ikke bra å holde et slikt arrangement så nært et fuglereservat, mener Finn Hauge i Norsk Ornitologisk Forening i Vestfold.

Han mener det er unødvendig å påvirke det sårbare og rike naturmiljøet ved å skremme opp fuglene, selv om showet bare pågår denne ene dagen.

Ugunstig utvikling

– Det er mye fugler der nå, men heldigvis er hekketida over og de fleste er flygedyktige. De kommer nok til å forsvinne den perioden det pågår, sier han.

Hans Ivar Nesse i Naturvernforbundet er ikke i tvil om at fylkesadministrasjonen har tatt en riktig avgjørelse.

– Men generelt mener jeg det er en lite gunstig utvikling at man beslaglegger fjorden på denne måten. Den blir stadig mer en arena for de med store båter, mens de som padler og ror er redde for å dra ut. Det er veldig uheldig i forhold til at vi ønsker oss miljøvennlig friluftsliv, mener Nesse.


(Arkivartikkel fra 02.08.2007)
 

På forsiden nå