Denne dagen midt i juli kom det ikke bare regn, men også hagl over Tønsberg. Foto: Foto: Linn Huynh Mathisen

Mer regn og mindre sol i ferien

VESTFOLD: Synes du at sommeren igjen har vært dårligere enn den pleier? Når det gjelder både sol og regn, viser statistikken at du har helt rett.
Linn Huynh Mathisen
Publisert 31.07.2012 kl. 17:29 Oppdatert 01.08.2012 kl. 09:14

Tips en venn på e-post:Meteorologisk institutts utregninger viser at det i feriemåneden juli har falt mer nedbør enn normalt på alle målestasjonene som har registrert nedbørsmengder i Vestfold i år.

– Det er veldig mange som har den oppfatningen. Og det har vært mye regn i flere deler av landet, sier klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutts klimadivisjon.

Nær en tredjedel mer regn

Ved målestasjonen på Melsom i Stokke, har det siste dag i juli falt 103,2 millimeter nedbør denne måneden. Gjennomsnittet på dette stedet er 79 millimeter nedbør i julimåneder i perioden 1961-1990.

– Dette er 31 prosent mer, kommenterer Gangstø.

Og Melsom-stasjonen er ikke alene om å ha registrert mer nedbør enn normalt i feriemåneden vår. Ved målestasjonen i Sande ble det målt 28 prosent mer enn normalt.

Ved Hedrum-stasjonen i Larvik ble det målt kun ni prosent over gjennomsnittet for juli. Nedbør blir ikke målt ved Færder stasjon.

LES OGSÅ: Gode utsikter for sopphøsten

Forventer våtere vær

Antall regndager, det vil si dager med over en millimeter nedbør, har også blitt flere ved Melsom og Hedrum juli i år. Regndagene økte fra gjennomsnittlig 9,4 til henholdsvis 13 og 14 våte dager.

Hvorfor somrene har blitt en skuffelse de siste årene, er usikkert.

– Det er ikke så lett å forklare hvorfor. Mest sannsynlig er det naturlige svingninger i atmosfæresirkulasjonen. Om det har med klimaendringer å gjøre er vanskelig å si, sier Gangstø.

Og framtidsutsiktene er også grå, muligens lysegrå for Sør- og Øst-Norge.

– Antakelsene er at det blir mer regn framover i de fleste delene av landet. Men modellene for Sør- og Øst-Norge spriker litt. Noen modeller viser at det kan bli mindre regn her om sommeren, forteller Gangstø, og gir dermed vestfoldinger et lyst håp.

LES OGSÅ: Gråværsgleder som varmer

Færre sommerdager

Antall sommerdager (dager som bikker over 20 varmegrader) har vært færre ved Vestfolds målestasjoner i juli.

■ Melsom: 15 sommerdager mot normalt 19,4
■ Færder: 7 sommerdager mot normalt 11,4

Ved Sande stasjonen ble det registrert 19 sommerdager, uten at det lot seg gjøre å sammenligne med normalen på stedet. Temperaturen i Vestfold gir imidlertid ingen grunn til å deppe. Den har holdt seg rundt det normale for juli. Gangstø oppsummerer juli slik:

– Generelt kan en si at det har vært en del mer regn enn det pleier og sommerdagene har vært færre selv om middeltemperaturen har vært ganske lik normalt.

LES OGSÅ: Gikk barbent i snøen første sommerdag

 

Les mer om:  Vestfold  Nyheter 

På forsiden nå