Tunsberg Historielag kjøper Nikolinehuset for den symbolske summen av én krone. Ordfører Petter Berg overrekker husets nøkkel til historielaget. Fra venstre: Petter Berg, Reidar Ristvedt, Gunnar Fadum, Mary Kristensen, Inger Bjar-Kessler, Nora Ristvedt, Tore Bjørnsuk, Berit Hansen og Svein Hansen. Foto: Foto: Anne Charlotte Schjøll

Solgt for én krone

TØNSBERG: Kommunen vurderte å rive Nikolinehuset. Da meldte Tunsberg Historielag seg. Fredag gjorde historielaget opp for seg, og ordfører Petter Berg fikk kronestykket med seg tilbake til kommunekassa.
Christian Vassdal
Publisert 28.03.2012 kl. 09:51 Oppdatert 28.03.2012 kl. 10:33

Tips en venn på e-post:


Berit Hansen steker sveler for anledningen. Foto: Foto: Anne Charlotte Schjøll
Kasserer Reidar Ristvedt i Tunsberg Historielag kjøper Nikolinehuset av Petter Berg for ett kronestykke. Foto: Foto: Anne Charlotte Schjøll
Inne i Nikolinehuset. Ordfører Petter Berg og Tore Bjørnsuk, som kjente Nikoline, slår av en prat. Foto: Foto: Anne Charlotte Schjøll
Nikolinehuset (til høyre) ligger på et tun sammen med skolemuseet. Skolemuseet ble brukt som skole fram til rundt 1960. Foto: Foto: Anne Charlotte Schjøll

– Den går inn i regnskapet eller? spør leder for Tunsberg Historielag, Inger Bjar-Kessler.
– Ja, vi får da håpe det, svarer ordfører Petter Berg.

Nytt liv

Nikoline Nilsdatter ble født i 1867 og bodde hele livet i et hus ved siden av Tverved gård. Hun døde i 1964, 96 år gammel.

Eiendommen ble solgt til det som den gang var Sem kommune. I mange år ble huset tatt i bruk som utleiebolig for Sem, deretter Tønsberg kommune. Etter hvert fikk bygningen navnet Nikolinehuset.

– Som historielag er vi genuint interesserte i gamle bygninger, mennesker og historier, forteller Bjar-Kessler.

LES OGSÅ: Hadde skolestua full på Tverved

De siste 15 åra har Nikolinehuset stått forlatt og tomt. Lokalmiljøet og Tunsberg Historielag ønsket det annerledes for det gamle huset som ble bygget rundt år 1850. Nå skal Nikolinehuset pusses opp i gammel stil og brukes som kafé og samlingssted for folk i lokalmiljøet.

Ved siden av Nikolinehuset ligger Tverved skolemuseum, og Nikolinehuset vil i framtida bli brukt sammen med det gamle skolemuseet.

Lokal tilhørighet

Berg gir uttrykk for at det er viktig å pleie historiske røtter i lokalsamfunnet, og legger til at han er glad for at det aktive historielaget nå tar over Nikolinehuset.

– Det at frivillige nå tar over, synes jeg er veldig fint. Jeg er glad for at vi har et så aktivt historielag. Nikolinehuset er godt bevart og en viktig del av lokalhistorien. Vi må ta oss tid til å ta vare på det gamle. Lokal historisk identitet må ivaretas. Den lokale tilhørigheten i Tønsberg er god, og ikke minst på Sem. Det er viktig å pleie de historiske røttene, sier Berg.

HISTORISK: Les flere historiske artikler her

Hver søndag skal Nikolinehuset være åpent for allmennheten fra 12-16, og det skal serveres kaffe og sveler.

Les mer om:  Tønsberg  Historie  Nyheter 

På forsiden nå