Gå til sidens hovedinnhold

100 år for folk og folkestyre

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er med kraftig medvind i ryggen at Senterpartiet feirer 100 år i 2020. Nylig var Norges blideste partileder, Trygve Slagsvold Vedum, i Vestfold for å delta på vår lokale jubileumsfeiring. 

Kampen for folkestyret og folk flest går som en rød tråd gjennom partiets historie. Den kampen startet lenge før partistiftelsen: Det var bøndene som på 1800-tallet ledet an i kampen mot embetsmannsstaten. Da de endelig fikk flertall på Stortinget presset de gjennom en radikal ide: Det lokale folkestyret, realisert gjennom Formannskapslovene. Historikere har fastslått at det "fantes på denne tid neppe noen europeisk stat, hvor det kommunale selvstyre var så vel organisert og gjennomført i så vid utstrekning som det ble i Norge ved lovene av 1837". (Ernst Sars: "Udsigt over den norske Historie")

LES OGSÅ: Knallmåling for Sp-Kathrine: – Jeg er ikke redd for populisme og nasjonalisme når den er positiv

Vi er så heldige å få starte 100-årsfeiringen i Vestfold i borggården på Jarlsberg Hovedgård. I Vestfold går det klare linjer gjennom historien, og her blir det omvisning og historiefortelling om Wedel Jarlsbergs rolle i kampen om Grunnloven og løsrivelsen fra Danmark på Eidsvoll i 1814. Det passer bra for et parti som stadig er en varm forsvarer av Grunnloven og folkestyret – for nasjonalt eierskap og mot overstyring fra EU.

Samme år som Senterpartiets historie startet, 1920, fikk Knut Hamsun Nobels litteraturpris for boka "Markens grøde". Og nettopp markens grøde, maten, er noe mange fortsatt forbinder med Senterpartiet. Det er bra, for mat er politikk! Det handlet om beredskap og matsikkerhet. Det handler om sunne måltider med frukt og grønt i skolen. Det handler om folkehelse, næringspolitikk og distriktspolitikk.

LES OGSÅ: Et helt spesielt år

Flere kokker

Visste du at vi trenger flere kokker i Norge? Vi har derfor invitert med partileder Trygve Slagsvold Vedum til å besøke Greveskogen videregående skole. Der skal vi møte noen av dem som utdanner seg til nettopp kokker. Landet vårt har stort behov for flere engasjerte og entusiastiske matarbeidere i årene fremover. Det trengs for et bedre mattilbud i institusjoner og sykehjem, det trengs når organisert skolemat skal innføres, og det trengs ikke minst når god, norsk mat skal serveres på restauranter. Rekruttering til restaurant- og matfag er en politisk utfordring som flere burde diskutere, og som vi må få gjennomslag for.

En artig detalj er at den aller første dama på Senterpartiets stortingsvalgliste var kokke – en institusjon i norsk mathistorie. Hun solgte 230.000 eksemplarer av kokeboka si. Henriette Skjønberg Erkens standardverk finnes fortsatt på mange kjøkken, også på mitt.

LES OGSÅ: Følg maten!

Gjennombrudd i byene

Lokalvalget i fjor høst var historiens beste for Senterpartiet. Det så vi også her i Vestfold, med rekordmange lokale folkevalgte og et historisk gjennombrudd i bykommunene. Veksten vises ikke bare i valgene – det er medlemmene som driver partiarbeidet fremover og som utvikler politikken. Derfor er jeg som fylkesleder ekstra glad for at Sp har, som eneste parti, hatt medlemsvekst seks år på rad.

Gjennom hundre års partihistorie har det vært både opp- og nedturer, men «det daglige brøds parti» har vært opptatt av nærhet til det viktigste, til velferd for folk gjennom hele livet, en praktisk næringslivspolitikk, beredskaps- og forsvarspolitikk, en kulturpolitikk der folk bor. Vi er litt uhøytidelig også partiet for kaffekoppstrategi, latter og vi er dansepartiet.

LES OGSÅ: Nå tar de rødgrønne over i Vestfold og Telemark: Full stopp for flere privatskoler

Jubileumsfeiringen fortsatte med sang og lyrikk i Sem middelalderkirke. Det er ikke tilfeldig, for Senterpartiet vil satse offensivt på opprustning av middelalderkirkene vi har så mange av i Vestfold. Med vestfoldlyrikeren Margaret Skjelbreds tekster og tidligere rockestjerne, nå operasanger, Marius Roth Christensen er vi akkurat der vi skal være - midt i livet til vestfoldinger flest. Kvelden ble selvfølgelig avsluttet med et skikkelig festmåltid - i form av et vikinggilde i Gildehallen på Midgard.

Vi skal feire 100 årsjubileet i flere omganger, men også i Senterpartiet er det hverdager det er flest av. Dagene framover skal vi fylle med hverdagspolitikk og ansvarlige løsninger for alle, i kampen for gode tjenester nær folk!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.