– Når vi ikke kjøper heliumballonger, forsvinner også salget

AVHENGIG: Blant annet MR-maskiner er avhengig av edelgassen helium for å virke. Helium kjøler ned store magneter når maskinen jobber. Nå oppfordrer Tønsberg kommune folk om å boikotte salget av heliumballonger på 17. mai, også salget som skjer lovlig fra privat grunn.

AVHENGIG: Blant annet MR-maskiner er avhengig av edelgassen helium for å virke. Helium kjøler ned store magneter når maskinen jobber. Nå oppfordrer Tønsberg kommune folk om å boikotte salget av heliumballonger på 17. mai, også salget som skjer lovlig fra privat grunn. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det handler om å ta vare på miljøet. Og å gjøre en innsats for å redde en edelgass som er viktig for sykehusene.

DEL

– Nei, vi har ingen hjemmel for å forby salg av heliumballonger fra privat grunn. Forbudet gjelder bare salg fra kommunal grunn. Men folk må jo ikke kjøpe, og vi tenker at om markedet forsvinner, blir også salget borte.

Det sier kommunikasjonssjef Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune.

LES OGSÅ: Se hva som skjer hvor og når i Tønsberg på 17. mai

LES OGSÅ: Slik feires 17. mai i Færder kommune

Forbud mot salg av heliumballonger gjelder i flere norske kommuner og byer. Bakgrunnen er enkel: Aluminiums- og plastballongene kan gjøre stor skade i naturen, og helium er en knapphetsressurs. Verden er rett og slett i ferd med å gå tom for edelgassen, som brukes i alt fra MR-maskiner på sykehus til landingshjul på store fly.

Også i Færder og Re er det nedlagt forbud mot salg av heliumballonger fra kommunal grunn på nasjonaldagen.

Bane NOR har tidligere gått ut med advarsler om at aluminiumsfolien ballongene er laget av kan forårsake kortslutning av strømforsyningen til jernbanen.

LES OGSÅ: Den tradisjonelle 17. mai-feiringen blir flyttet bort fra parken: – Vi er veldig spente

Artikkeltags