Gå til sidens hovedinnhold

31. mai er alle gledesdreperes dag!

Artikkelen er over 2 år gammel

Røyking er fortsatt den viktigste enkeltårsaken til at folk dør for tidlig

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

31. mai er alle gledesdreperes dag – og ja, i dag er jeg din gledesdreper, dersom du er blant dem som koser deg med en røyk. Tidligere tiders gleder og sosiale samlingspunkt er blant dagens største synder. Det er morsomt å tenke på at tidligere tiders møterom gjerne var fylt med røyk. Ved bursdager og høytidsdager satte vertskapet ut sigaretter på bordene slik at gjestene kunne forsyne seg fritt. Flyselskapene hadde store vedlikeholdskostnader med ventiler i friskluftanlegget som ble tette på grunn av tjære fra røyking om bord.

Tidene har endret seg, og takk og pris for det. Bare 12 prosent av oss røyker fast. Like vel er røyking den viktigste enkeltårsaken til at folk dør for tidlig i Norge. Røyking er også den viktigste årsaken til sosiale helseforskjeller. Sorry Jonas, det er ikke Høyre som er hovedårsaken til sosiale helseforskjeller, det er røykesuget som er den skyldige!

Det har vært en imponerende nedgang i antallet som røyker hver dag. På ti år har antallet falt fra 21 prosent til 12 prosent. Den sosiale forskjellen kan vi se ved at det bare er 5 prosent av dem med høgskole eller universitet som røyker, mens blant dem som kun har grunnskole er det 24 prosent som røyker.

Nedgangen i antallet som røyker er en av de viktigste årsakene til at gjennomsnittlig levealder har økt hvert eneste år siden andre verdenskrig. I tilfelle du har glemt det: Røyking er blant de viktigste årsakene eller risikofaktorene til en rekke sykdommer, og er med på å forverre sykdommer som:

  • Hjerte og karsykdommer
  • Kreft
  • Kols
  • Demens
  • Søvnapné
  • Type 2-diabetes
  • Muskel- og skjelettsykdommer
  • Komplikasjoner etter operasjoner

Joda, jeg vet hvor vanskelig det er å slutte. Eller: jeg kan lett forstå at det er svært vanskelig. Jeg har ikke røkt selv, og skal unngå å være belærende eller nedlatende. Men tobakk har nå engang virkestoffer som skaper en form for avhengighet. Jeg tror likevel det er mulig å slutte for de fleste som vil. Danmark har begynt å tilby storrøykere kurs og hjelp til å slutte å røyke. Vi ser på hvilke erfaringer danskene har fått, og vurderer å sette i gang tilsvarende tilbud i Norge.

FN har vedtatt at 31. mai er verdens tobakksfrie dag. Hensikten er å rette global oppmerksomhet mot tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer. Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som står bak markeringen fordi det er beregnet at tobakk tar livet av 5,4 millioner mennesker hvert år som følge av lungekreft, hjerte- og karsykdommer og andre lidelser.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.