(Nettavisen): Vår kjære nasjonaldag er rett rundt hjørnet, og unge og gamle gleder seg over hele landet. Men nye tall fra meningsmålingsinstituttet YouGov viser at det kan være mange som gruer seg – av hensyn til økonomien.

– Det er en gledens dag å feire nasjonaldagen vår. Men for mange blir det nok litt i overkant dyrt, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand.

4 av 10 bruker for mye penger

– Jeg synes ikke det blir for dyrt på 17. mai. Men vi spiser måltidene stort sett hjemme, og det er fine arrangementer på skolen med is og kake. Det er stort sett foreldrestyrt med ålreite priser, da støtter man også skoleklassene, sier Tvetenstrand.

Men hun har forståelse for at en god del synes det er dyrt.

LES OGSÅ: Matvarekrigen før 17. mai tilspisser seg

– Jeg tror nok de som er yngre, og som er ferdig med barn, spiser mye lunsjer og middager ute i byen på 17. mai. Restaurantene ser sitt snitt til å tjene ekstra penger på dagen, og hvis du spiser flere måltider på byen blir det ofte dyrt, sier hun.

Det er spesielt de unge, og vestlendinger som oppgir at 17. mai er dyrt. Til unge som sliter med å få det til å strekke til, har forbrukerøkonomen noen råd.

– Arranger felles frokost med venner, og ha fokus på spleiselag. Alle kan ta med litt hver. Hvis man er den som arrangerer kan det plutselig bli veldig dyrt. Frokost, middag med tapas eller grilling gjør det enkelt å ta med en rett og en flaske vin selv. Det viktigste er tross alt å samles og være sammen for å feire dagen, sier Tvetenstrand.

36 prosent oppgir også at 17. mai-feiringen blir dyrere og dyrere for hvert år.

 

 

Bunadspress

Bunad er Norges nasjonaldrakt, og mange bruker det som en viktig del av å symbolisere norsk kulturarv på den storslåtte dagen. Men mange er også bekymret, fordi de rett og slett ikke har råd.

Ifølge en gjennomgang Nettavisen har gjort, er det vanskelig å få bunader produsert i Norge til en pris som er overkommelig for de aller fleste. Med bunadssølv og alt som er nødvendig, blir en bunad fort i prisklassen 40.000 kroner og oppover for kvinner.

– Føler mange på et slikt press?

– Ja, det er en god del damer som tenker på det. Hvis man ikke har fått det til konfirmasjon, er det en ganske stor kostnad. Over 40.000 kroner utgjør mye for folk, sier hun.

 

Født med bunadssølv i munnen

Selv var hun heldig med å få den i konfirmasjon av foreldrene. Men ikke alle er født med bunadssølv i munnen.

– Ut fra min egen opplevelse fra venner og kjente, bekymrer de seg mye for å ikke ha bunad på 17. mai. Hvis du ikke har den bunaden, er mange usikre på om de blir akseptert for det de har på seg. Men det er jo ikke noe must, det er en del av norske traidsjoner, og mange ønsker det. Men du må heller føre det opp som et sparemål på sikt, sier forbrukerøkonomen.

Tidligere har det vært avdekket at mange unge sliter med mote- og klespress i skolegården. Økonomen mener bunadspresset er voksnes versjon av det samme.

– Det er nok riktig å sammenligne dette med klespress på skolen. Men du må huske at det er bare du selv som tenker på det. Jeg har iallfall ikke tenkt over hvor mange som har det på seg. Det viktigste er å kose seg med venner og familie, sier hun.

I undersøkelsen viser det at også 44 prosent synes det er så dyrt med bunad at det ikke er verd prisen.