Gå til sidens hovedinnhold

5G - farlig tidtrøyte for noen få?

Artikkelen er over 1 år gammel

På www.telenor.no finner vi «5 grunner til å glede seg til 5G!.» Da vi hadde lest det, var vi ikke noe gladere…

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er så viktig for menneskeheten med 5G? Er jordas beboere klar over at ved utrulling av 5G-nettet blir ytterligere 50.000 satelitter sendt opp i verdensrommet? Her nede på jorda blir det satt opp antenner på hvert hushjørne – antenner som står der og stråler og stråler uten stans, døgnet rundt, uten at du kan slå dem av. Noen vil ha såkalte «5G-byer» (f.eks. Trondheim), mens vi egentlig blir «jaga vilt» med farlig stråling på alle bauger og kanter.

LES OGSÅ: Når skal Strålevernet slutte å verne om strålene istedetfor å verne om befolkningen?

De 5 grunnene:

1) Markedssjef Ole Andreas Ræstad forteller at «vi vil merke 5G spesielt når vi strømmer eller bruker underholdningstjenester». Videre: «Å spille på 5G vil gå som en drøm, (…) kommer til å glede mange online-spillere.»

2) Det blir såkalt «skivedelte nettverk» (network slices) som er ulike nettverk bygd på toppen av det underliggende mobilnettet. Dette vil medføre at f.eks. helsetjenester, industriområder, soner for autonome kjøretøy får hvert sitt skreddersydde nettverk – men på samme mobilnett.

3) «Mange aktører, bl.a. Telenor, jobber med å legge til rette for selvkjørende, autonome kjøretøy – som må ha trygg, stabil og rask tilkopling gjennom mobilnettet», sier markedssjef Ræstad. «Tida det tar for store mengder data å bli sendt fram og tilbake i 5G-nettet vil være nær null.»

4) «Med 5G-nettverket vil vi få se at stadig flere ting koples til nettet, noe som kan gi oss en mer effektiv og behagelig hverdag.» Ræstad sier: «Hver søndag når jeg lager mat i ovnen, tenker jeg hvor deilig det ville ha vært å kunne sitte i sofaen og kontrollere temperaturen i ovnen og ha full oversikt over matlagingen…»

5) «5G vil muliggjøre full utnyttelse av VR og AR». Markedssjefen forklarer: «VR omfatter teknologi som stenger omverdenen ute og lar deg utfolde deg i en kunstig virkelighet. AR: du kan legge digitale elementer til den virkeligheten vi faktisk lever i.» F.eks. er spillet «Pokemon Go» det mest kjente eksemplet på AR-teknologi. Ræstad forteller begeistret at «etter hvert kan du få opp trafikk-info i et hjørne av frontruta når du kjører hjem fra jobb, eller du og poden kan bygge kompliserte Minecraft-strukturer i parken ved hjelp av hvert deres sett med AR-briller.»

Har vi det så travelt? Må vi ha selvgående kjøretøy? Skal vi sette oss alle i stor strålingsfare for at noen få skal få spille på nettet eller lage middag fra sofakroken? Er dette verdt helsa vår?

LES OGSÅ: Protesterte mot 5G-nettet i Tønsberg: – Problemet er at det blir for mye stråling

Overkjøring

Vi nordmenn er vant til å kunne stole på styresmaktene, men den lykkelige tida er dessverre slutt. Det store flertallet av folket ønsker ikke privatisering av jernbanen, enorme vindturbiner på fjellet, tvangssammenslåing av fylker og kommuner, riving av gamle hus til fordel for nye «kasser», tvangsinnsetting av «smarte» strømmålere, utrulling av «5G-byer», osv., men blir overkjørt av styresmaktene. Styres-makt er et godt ord som karakteriserer tilstandene i disse dager.

LES OGSÅ: Ingen grunn til å bekymre seg for 5G

Men 5G er ennå ikke gjennomført, så nå er det på høy tid å reise oss og protestere så kraftig at politikerne stopper opp. Ulempene ved 5G må først utredes. I disse dager har f.eks. Sveits stoppet utrullinga av 5G i hele landet («Switzerland halts rollout of 5G over health concerns»: Financial Times, 12. februar 2020). I mange andre land bruker de heller «føre var»-prinsippet overfor 5G, og det er alltid det klokeste.

LES OGSÅ: Lærernes etiske råd er bekymret for stråling i skolen og ønsker seg tiltak! Hvor blir de av?

Vi var med på en verdensomspennende aksjon for tre uker siden (lørdag 25. januar 2020), med fullt hus i møtesalen på Tollboden; Einar Flydal holdt et glimrende foredrag, og Grete Søgård (Folkets strålevern) og Odd Erik Helgesen (Norges miljøvernforbund/Stopp smartmålerne) hadde appeller. I tillegg til her i Tønsberg var det store aksjoner i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø, Kongsvinger og Elverum. I Amsterdam var det kilometer-langt demonstrasjonstog mot 5G, og i mange, mange andre hovedsteder gikk store folkemasser ut i gater og streder imot utrullinga av 5G. Tønsberg var i svært godt selskap!

Det blir nye protester imot 5G over hele verden lørdag 25. april 2020: følg med – bli med!

Kommentarer til denne saken