Gå til sidens hovedinnhold

6 lange år med arbeidstakerfiendtlighet

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du gjetta riktig, FrP og Høyre-regjeringen har en dårlig arbeidslivspolitikk. I dag skal jeg skrive litt om fagforeningsfradraget og arbeidslivspolitikk. I seks år har FrP og Høyre styrt landet og i 6 år har fagforeningsfradraget stått stille. Heller ikke i årets budsjett har Erna, Siv og Sylvi prioritert de over 1,2 millionene fagorganiserte i dette landet.

Men først; La oss se på hvorfor det er viktig at vi øker fagforeningsfradraget. En av bærebjelkene i det norske samfunnet er at de fleste arbeidstakerne har vært med i en fagforening. På den måten så sikrer man en høy (og rettferdig) lønnsvekst for arbeidstakerne, man sikrer et trygt arbeidsliv, hvor det er vanskeligere å utnytte vanlige folk og arbeidstakere, og som gjør til at tilliten både i samfunnet og på arbeidsplassene er høyt.

Et samfunn hvor arbeiderne og vanlige folk er sikre på at de kan sette mat på bordet til lille Roar og Ada og betale regningene er det samfunnet som har blitt skapt av høy organisasjonsgrad. Et samfunnskrav som sakte men sikkert blir svekket av FrP og Høyre.

I flere tiår har organisasjonsgraden gått nedover. Det er mange grunner, men det som virkelig er bekymringsverdig er mangelen på politisk ledelse. Samtidig som prosentandelen arbeidstakere i en fagforening er rekordlavt, så ser vi at FrP, Venstre, Høyre og KrF i sin regjeringserklæring velger å “anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet”.

I en tid når de nye arbeidsplassene kommer til (hvor organisasjonsgraden er ekstremt liten), og at vi ser deler av arbeidslivet (som i byggebransjen) hvor organisasjonsgraden kollapser så prioriterer heller FrP og Høyre 26 milliarder i året i skattekutt (først og fremst til de rikeste), så nekter regjeringen å gjøre det billigere å være med i en fagofrening for de 1,2 million organiserte arbeidstakerne i Norge.

Vi må gi fagforeningene de verktøyene de trenger for å rekruttere og organisere arbeidstakerne i arbeidslivet. Derfor sier vi i AUF og Arbeiderpartiet at det er på tide at vi øker fagforeningsfradraget. Det vil gjøre den økonomiske belastningen for å bli med i en fagforening lavere, ettersom en av de viktigste grunnene til at folk ikke organiserer seg il det å øke fagforeningsfradraget være en god måte å hjelpe fagforeningene i deres arbeid for at arbeidstakere fortsatt skal ha høye lønninger og et trygt arbeidsliv.

Vi trenger heller Arbeiderpartiet som kjemper for arbeidstakerne og vanlige folk, som ønsker en sterkere arbeidsmiljølov, sterkere arbeidstilsyn og høyere fagforeningsfradrag, enn FrP og Høyre som sakte men sikkert raserer det organiserte og ryddige arbeidslivet. De neste fire årene skal Tønsberg vise vei. Her skal arbeiderpartistyret sikre at faste ansettelser i hele stillinger blir hovedregelen i arbeidslivet igjen – og Anne skal være en ordfører som lytter til de ansatte og kjemper sammen med dem!

Kommentarer til denne saken