Gå til sidens hovedinnhold

75 hunder var savnet etter nyttårsaften. 27 av dem var fortsatt savnet 2. januar.

Hvert år diskuterer vi politikere et ja eller nei til fyrverkeri nyttårsaften.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nasjonalt er det foreløpig ikke gått inn for et nasjonalt forbud, men signaler tyder på at det på sikt vil komme en regulering.

Det er imidlertid likevel ikke noe i veien for at det kan opprettes lokale forbudssoner i Horten kommune. Det er noe vi som kommunepolitikere absolutt bør tenke over.

En ting er skade på mennesker og dyr(som er det viktigste), men også forsøplingen og hvilke skader fyrverkeri gir miljøet, er viktig. Det er for lettvint å avfeie dyrenes dødsangst med at den kan avlæres, og at «folk må få gjøre som de vil».

Hvert år koster nyttårsfeiringen dyreliv og skader på personer. I alt fikk elleve personer øyeskader av fyrverkeri nyttårsaften 2020.

Fire av de elleve ble alvorlig skadet. Det vil si at det kan forventes betydelig reduksjon av synet, helt eller delvis blindhet. I noen av tilfellene var øynene helt smadret og trolig ikke mulig å lege.

Hest døde etter å ha løpt inn i et tre, kyr dør av stress i fjøset. I 2019 var 75 hunder savnet etter nyttårsaften, og 27 av dem var fortsatt savnet 2. januar.

For både tamme og ville dyr er nyttårsaften forbundet med sterk redsel.

Forskere mener at fyrverkeri er forklaringen på massedød blant fugler flere steder i verden etter nyttårsaften. Fugler som har gått til ro for natta jages opp når fyrverkeriet eksploderer rundt midnatt, og i stummende mørke kan de fly inn i bygninger, trær og kraftlinjer.

Raketter kan erstattes med miljøvennlig lys- og lasershow, av hensyn til mennesker, dyr og natur - mener jeg dette for framtida bør brukes i Horten kommune.

Jeg vil jobbe for at det i 2022 kommer opp en sak til politisk behandling og at det da blir et vedtak om et nei til fyrverkeri nyttårsaften.

Tove R. Tangen

Kommunestyremedlem for Horten Høyre

Kommentarer til denne saken