Gå til sidens hovedinnhold

9 ting Stiftelsen Gamle Tønsberg jobber med: – På tide med noe positivt

I disse koronatider er det vel på sin rette plass å komme med noen positive hendelser i Tønsbergs historie.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stiftelsen Gamle Tønsberg ble stiftet i 1968. Den kom fra Tønsbergs Arbeiderforening med den begrunnelse at noen må ta vare på byen vår. Stiftelsens første styreleder var høyesterettsadvokat og Milorg-leder i Vestfold under krigen, Josef Haraldsen.

Stiftelsen har i dag er styre på åtte faste medlemmer, hvorav ett medlem er oppnevnt av kommunen. Åtte vararepresentanter har møterett. Alle 16 er aktive i stiftelsens arbeid. I 2019 ble Slottsfjellets venner fusjonert inn i stiftelsen. Vi jobber jo begge for byen vår.

Dette jobber vi med:

1. Hefter om historiske objekt i byen. Vi har laget 15 historiske hefter om bygninger og steder. Et nytt hefte om Slottsfjellet skal vi lage sammen med Slottsfjellmuseet. Det kan bli nytt design, nye tekster og mange bilder.

2. Historiske filmer; Vi har vår egen filmkunstner i Bjørn Abrahamsen. Han filmer, klipper og limer, og vips, så har vi en rekke filmer om historiske objekt og om hendelser.

3. Blå skilt som er bevaringspris og infoskilt. Bevaringsprisen deles ut til et sted eller bygning som er tatt godt vare på, og opprinnelsen er bevart. Infoskilt skal komme på bygninger og steder, slik at publikum kan få informasjon om stedet.

4. Bronsemodeller av middelalderkirker. Vi har mistet mange middelalderkirker i Tønsberg. Vi lager modeller i bronse og plasserer dem ut der de hørte hjemme: Mariakirken på torvet, Rundkirken ved biblioteket, Lavranskirken ved Domkirken, Mikaelskirken på Slottsfjellet, og i 2021 kommer gamle Slagen kirke, som brant i 1898. Det blir vår gave til byens 1150 år. Det er videre planer om følgende modeller: Bredestuen og Teglkastellet på Slottsfjellet. Kaldnesfergen. Prins Christians Batteri på Vallø. Osebergskipet i 1:10 ved Oseberghaugen.

5. Høringsinstans: Vi holder oss orientert om byggeprosjekter i Tønsberg og sier vår mening om de respektive prosjektene.

6. Slottsfjellet: Vi har bevilget kr. 100.000.- til Slottsfjellmuseet og disse pengene skal brukes til å undervise skoleelever i byens historie, samt å gi dem historiske hefter om byen. Dette er også en gave til byens 1150 årsjubileum.

7. Byboken: Et fremtidig prosjekt med bilder og beskrivelser av tidligere og nutidens bygninger og steder i Tønsberg.

8. Samarbeid mellom stiftelsen, museet og Tønsbergs Arbeiderforening. Vi skal samarbeide med museet på flere områder. Et nytt Slottsfjellhefte. Foredrag om Slottsfjellet og byens infrastruktur, som må ta hensyn til historien.

9. Aktuelle foredrag: Vi skal ved jevne mellomrom holde aktuelle foredrag på museet. Dette kan også være debattmøter, og publikum inviteres til å delta. Det første finner sted 30. september i år, om koronaen har sluppet taket.

Hvorfor gjør vi dette? Jo vi gjør det fordi vi ønsker å bidra til å ta vare på byen vår, løfte historien opp og ikke glemme at Tønsberg er Norges eldste by og verdens beste by. Vi jobber og gir vår pensjonisttilværelse en mening, og håper at det er til glede for byens neste generasjoner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.