Gå til sidens hovedinnhold

Å etterlate jorda i bedre stand

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart markeres verdens miljødag. Hvert år 5. juni setter FN fokus på miljøspørsmål nettopp denne dagen. I år er temaet «Restore our Earth». Restaurering av naturen, som å plante trær og rydde hav er svært viktig for naturmangfoldet og en bærekraftig framtid.

Det er kanskje lett å tenke at dette ikke omhandler norske naturområder. Men forpinte områder som der hvor olje utvinnes i Amerika eller nedhogd regnskog på sørligere kontinenter. Også i norske lokalsamfunn er det natur som trenger å gjenoppbygges eller tilbakeføres. Her i Vestfold har vi hatt fokus på å plukke plast på strendene og langs elver. Dette er typiske lavterskelaktiviteter hvor alle kan delta. Fjerning av stillehavsøsters langs strender og svaberg, eller andre svartelista arter på land, er også gode bidrag for å tilbakeføre naturen til det opprinnelige.

Andre naturtyper krever mer politisk handling. Beitelandskap på fjellet og i skogen gror nå i stadig større grad igjen, og det svekker vilkårene for en rekke arter av planter og dyr. For Senterpartiet er opprettholdelse av et desentralisert landbruk med setring og aktiv beitebruk en viktig sak, både for den nasjonale matproduksjonen og for å ivareta viktige kulturlandskap. Viste du at 685 av Norges utrydningstruede arter blir påvirket negativt av opphør av slått og beite?

Det er på tide å børste støv av det gamle bærekraftsbegrepet om å etterlate jorda i like god – eller bedre – stand enn da vi tok over. Dette ansvaret hviler tungt på menneskeheten. Ødeleggelse av naturen får enorme konsekvenser for selve livsgrunnlaget på jorda. Restaurering av økosystemene våre må på dagsorden. Det handler om politikk, om forvaltning, om forskning og ikke minst praktiske løsninger både fra oss som enkeltpersoner og som samfunn.

Verdens miljødag er en viktig påminning på at vi alle kan gjøre en innsats!

Kommentarer til denne saken