Å kalle dette en gladsak er helt ufattelig

Randi Hagen Fjellberg, 1 kandidat MDG Færder

Randi Hagen Fjellberg, 1 kandidat MDG Færder Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stortingsrepresentant fra Frp, Morten Stordalen, bringer i Tønsbergs Blad 17 juli en gladmelding til alle som drømmer om å kjøpe en gammel, sterkt forurensende bil. Engangsavgiften på import av biler eldre enn 20 år er fjernet med virkning fra 1. juli! Det er så en må gni seg i øynene og pusse brillene for å se om det hjelper på budskapet. Og spørsmålet trenger seg på: Hvor var miljøminister Ola Elvestuen da dette ble vedtatt? Hvor var Venstre?

Å kalle dette en gladsak er i seg selv ufattelig. Ufattelig er det også at det er blitt flertall for dette med Venstre i Klima- og miljødepartementet. Denne regjeringen har jo satt seg høye og nødvendige klimamål, der fossilfri transport og avslutning av fossile kjøretøy er et vesentlig grep.

Et enstemmig storting stilte seg i 2017 bak forslaget å fase ut fossilbiler. Et tiltak var at alle nye personbiler skal være utslippsfrie innen 2025. Verken Høyre eller Ap ville lovfeste dette og argumentet mot å lovfeste var at «det finnes mange veier til å nå målet om at alle nye biler skal være fossilfri innen 2025».Men hva hjelper det med klimatiltak og at alle nye biler blir fossilfrie i 2025 når det nå åpnes for avgiftsfri import fra utlandet av biler eldre enn 20 år, dvs. forurensende «drømmebiler» fra 90-tallet? Stordalen opplyser da også med begeistring at det er mye gammelt å velge mellom både i Tyskland og Sverige.

Miljøpartiet angripes ofte for å være et «ensaksparti» i motsetning til FrP som påstås å være et flersaksparti. Jeg har notert at de nå i sin regjeringsperiode har fått gjennomslag for sine tre hovedsaker: Lakrispiper til folket, Segway til folket og nå: Billig dieselbil til folket.

Miljøpartiet sin politikk tar, i motsetning til Frp og Stordalen, konsekvensen av at verden står ved et veiskille der langsiktig trygghet, frihet og velferd står på spill. Vi går til valg på å skape et samfunn hvor vi lever gode liv uten å ødelegge for andre. For de av oss som er opptatt av å redusere lokal forurensing og som frykter at temperaturen på jorda stiger mer enn den tåler, er regjeringens vedtak ingen gladmelding. Den er snarere et en trist melding som viser at regjeringens ord om nødvendigheten av å gjennomføre «det grønne skiftet», nettopp bare er ord som ikke følges opp med handling.

LES OGSÅ: Nå blir det lettere å oppfylle bildrømmen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken