Å skape arenaer for unge behøver ikke nødvendigvis være så vanskelig – eller kostbart

TRENGER SATSING: Det skulle ha blitt bevilget enda mer penger til den ungdomsklubben, fordi at det er en såpass viktig investering – og ikke minst et stort forebyggingstiltak, skriver Williams Gomes.

TRENGER SATSING: Det skulle ha blitt bevilget enda mer penger til den ungdomsklubben, fordi at det er en såpass viktig investering – og ikke minst et stort forebyggingstiltak, skriver Williams Gomes. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noe av det aller viktigste forebyggende arbeidet en kommune kan gjøre for sine unge innbyggere, er å skape trygge, rusfrie arenaer for sine ungdommer å møtes på. Ved å gjøre dette kan kommuner på lengre sikt kunne forebygge at personer sliter livsvarige avhengigheter, som eventuelt kan utarte seg til større økonomiske og sosiale problemer. I Tønsberg har vi både eksempler på gode og mindre gode møteplasser. Jeg mener kategorisk at kommunen har et ansvar til å gjøre noe med at folk med belastet bakgrunn som søker tilhørighet ender opp i gjenger eller rusmiljøer, sånn som utenfor VKT ved Farmandstredet i Tønsberg.

Det virker som at kommunen deler min oppfatning om at slike møteplasser er viktig for ungdom, og det bevilges nå midler til å kjøpe inn alt som er nødvendig til å drive en ungdomsklubb i sentrum. Det er et veldig godt og treffsikkert tiltak, men det skulle gjerne ha blitt bevilget enda mer penger til den ungdomsklubben, fordi at det er en såpass viktig investering – og ikke minst et stort forebyggingstiltak. Denne ungdomsklubben er åpenbart i Tønsberg-ungdommens interesser, men det bør også være i kommunens interesse å prøve å forebygge at slike miljøer vokser – istedenfor å drive symptombehandling.

I tillegg er det noen kriterier som må oppfylles for at klubben skal lykkes. Først og fremst må det settes av penger til ansatte som har relevante erfaringer og / eller utdanning, folk som har kapasitet til å ta tak i problemer når de oppstår, eller at et barn ikke har det godt. Da holder det ikke å ha frivillige på jobb, eller folk som ikke innehar denne kompetansen. Sånt koster, men det utgjør ofte forskjellen på en vellykket eller mislykket ungdomsklubb.

Artikkelforfatter Williams Gomes

Artikkelforfatter Williams Gomes

Klubben bør i tillegg være åpen på tidspunkter det er naturlig at ungdommer er ute på, slik at klubben blir et reelt alternativ til mindre gode arenaer. Det er klart at det er veldig vanskelig å f.eks ha en døgnåpen ungdomsklubb i Tønsberg, men jo senere klubben stenger, jo mer treffsikkert tiltak blir dette fra kommunens side. Disse to tiltakene er en viktig del av arbeidet med å inkludere unge i bedre miljøer, og en åpen, treffsikker, tillitsfull ungdomsklubb midt i Tønsberg sentrum vil være et essensielt forebyggende tiltak, og ikke minst et trivelig og trygt sted for ungdom å møtes.

Denne klubben er helt nødvendig, dette får vi bekreftet når man ser at det har vært gjentatte episoder der barn helt ned i 12 års alderen er såpass tungt beruset at politiet har måttet rykke ut til strandfester om sommeren. Dette er unngåelig ressursbruk av et allerede presset politi, og da må vi gjøre det vi kan for å begrense at politiet rykker ut til sånne saker. Når politiet først ankommer disse festene, har de heller ikke kapasitet til å kjøre hjem hvert enkelt barn, så det hele ender opp med at politiet motvillig ber dem om å forlate stedet og reise hjem på egenhånd. Å ha såpass tungt beruset ungdom langs gatene senker terskelen for at alvorlige situasjoner oppstår, og i ytterste konsekvens kan det tilrettelegge for situasjoner som får livsvarige konsekvenser for et barns fremtid.

Personlig kjente jeg flere unge som tok noen andre valg enn meg, som gradvis begynte å eksperimentere med stoffer, de er i dag såpass dypt inn i dette miljøet at det vanskelig for dem å gjøre noe med det. Det er der de føler seg hjemme, og det er der de har tilhørigheten sin. Det er dessverre ikke så fryktelig langt fra man begynner å eksperimentere, til at man ender opp i en ond sirkel og kommer for dypt inn i dette. Dermed blir alt annet også vanskeligere, som f.eks å ha en vanlig skolegang, eller å ha et vanlig forhold til familie osv.

Ungdomsklubben er viktig og en essensiell del å få ungdom til å trives bedre i denne byen, men ungdom savner også tiltak som gjør at det er lettere for oss å komme seg ut i arbeidslivet. Dessverre er det altfor mange unge som aldri har hatt arbeidserfaring, og som sliter med å komme seg ut i arbeidslivet. Kommunen er tjent med å ta disse tallene på alvor, både for kommunens eget beste – og for barnas. Arbeid er den beste formen for integrering, mestring og tilhørighet. Å få ungdom ut i arbeid tidlig kan være forskjellen på hvilken vei de velger i livet. Heldigvis finnes det allerede bedrifter som er utrolig gode på dette, som f.eks McDonalds på Nedre Langgate. Så lenge jeg har bodd i Tønsberg har jeg stadig vekk sett flere unge mennesker bli ansatt der. I flere tilfeller har det direkte ført til at ungdom som har tilhørigheten sin i turbulente miljøer – heller finner sin tilhørighet der. I tillegg fører det til at disse ungdommene får relevant arbeidserfaring på CVen sin, og at det blir lettere for dem å finne seg en jobb videre. Kommunen bør gjøre det de kan for å tilrettelegge for at bedrifter belønnes for å ansette unge. Enten det er gjennom avgiftsunntak basert på andelen unge i bedriften, eller andre tiltak.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken