Gå til sidens hovedinnhold

Å være voldsutsatt i en krisetid

Artikkelen er over 1 år gammel

Norge er inne i en vanskelig og svært utfordrende tid, og alle blir påvirket på ulikt vis. Men de voldsutsatte tenker jeg ekstra mye på i denne tiden.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Voldsutsatte har en spesielt krevende og vanskelig tid nå, da de er tvunget til å tilbringe mer tid i hjemmet sammen med voldsutøver enn til vanlig. De voldsutsatte har også færre muligheter til å skaffe seg "frikvarter" som jobb eller fritidsaktiviteter. Så har man i tillegg barna i slike familier, som også involveres mer enn til vanlig fordi de er mer hjemme nå.

Mange uvitende tror at det bare er å gå når man er i destruktive forhold, men slik er ikke virkeligheten. Det er ikke bare å gå. Veien min ut av et psykisk voldelig forhold var eksempelvis svært traumatisk og veldig kaotisk, med en svært lang bruddfase, men etterpå ble livet langsomt bedre og bedre. I dag kan jeg si at livet mitt er stabilt og godt igjen, men det har tatt tid å komme dit og har krevet mye egeninnsats.

Jeg kjenner på en dyp takknemlighet for at jeg fant veien ut av det skadelige, og takknemligheten jeg kjenner på er spesielt sterk i den vanskelige tiden vi nå er inne i. Jeg får en vond klump i magen når jeg tenker på hvordan livet mitt ville vært hvis jeg hadde blitt tvunget til å tilbringe mesteparten av tiden i nærheten av voldsutøver, uten mulighet til å være andre steder.

Krisesentre har i disse dager blitt løftet fram som en samfunnskritisk funksjon, og det sier mye om alvoret i situasjonen, og at voldsutsatte er spesielt sårbare nå. Jeg har selv fått uvurderlig hjelp på et krisesenter i en svært krevende periode av mitt liv, og vet dermed svært godt om hvordan det er å få den viktige hjelpen hos dem. Krisesentre tilbyr både dagsamtaler og har også et bo-tilbud.

Det finnes også mange ulike hjelpetelefoner, men jeg vil spesielt nevne den nasjonale Volds-og overgrepslinjen med telefon nummer 116 006. Det er gratis å ringe, og du kan være anonym.

Kommentarer til denne saken