Hvorfor føler jeg at jeg tar en sår kamp for sønnen min hver gang jeg går inn i denne butikken?

I dag var jeg på jakt etter regnjakke. Helst en fargerik en. Om ikke det var å oppdrive, var ønsket at den skulle være rosa. Helt greit. Barna mine får fritt velge hvilke farger de vil kle seg i og hvilke motiver det skal være på klærne.

Jeg tusler inn på H&M i håp om å finne noe som ligner sønnens ønsker. Jeg henvender meg til betjeningen og spør hvor regntøyet henger, og får umiddelbart et spørsmål i retur: «Er det til jente eller gutt?». Jeg blir klam i henda. Ikke av raseri eller frustrasjon, men av oppgitthet.

Og bekymring.

For hver dag svarer sønnen min på fem år på disse spørsmålene. Fra voksne mennesker. Fra foreldre til andre barn i barnehagen som kaller ham «snuppa», eller som motsier ham når han forklarer at han bare er en gutt som liker langt hår og alle farger. «Nei, du er jo jente», har han fortalt at flere har sagt.

Han diskuterer med venner i barnehagen som kan fortelle at «pappa sier at gutter har kort hår og jenter har langt». Og på McDonalds må han svare på om han vil ha jente- eller gutteleke i Happy Mealen. Han svarer dem bak kassa som seg hør og bør: «Det finnes ikke jente- og gutteleker, jo». Han står støtt i det nå. Full av selvtillit - og uvitenhet om hvilke fordommer han kan komme til å møte senere. Om han ikke slutter å tørre, da. Klipper håret kort, og begynner å kle seg i beige, mørkeblått og grått.

Tilbake på H&M tar jeg meg i å svare betjeningen litt krassere enn jeg kanskje hadde trengt og tenkt: «Du, det er til en gutt som liker alle farger - også rosa. Og som krymper litt hver gang han er med på disse handleturene. Derfor drar jeg og handler til ham alene. I dag er jeg spesielt glad for det».

❤ Jeg er så himla stolt av sønnen min.

Les også

Småbarnsfamilien gikk bare en på tur forbi – vips hadde de kjøpt seg hytte – midt i byen!