Gå til sidens hovedinnhold

Aina Tufte har noe nytt og spennende på gang: – Jeg lager min egen drømmejobb

Aina Tufte har et spennende nytt prosjekt på gang på Tufte Gård.

For abonnenter

(Gjengangeren) I mange år har Aina jobbet på gården på Nykirke. Mye av tiden har gått med på kontoret og til administrativt arbeid.

Det å sitte alene på kontoret sier hun selv ikke helt har gitt henne det påfyllet som hun trenger. Aina vil ha mennesker rundt seg.

– Jeg er jo tross alt førskolelærer, forteller hun.

I flere år har hun og Olaf forsøkt å gjøre Tufte gård til en møteplass for folk. Nå er det nye og spennende planer på gang.

– Jeg holder på å lage min egen drømmejobb, jubler hun.

LES OGSÅ: Slik ble Aina kvinnen bak Tufte-navnet: – Man må tørre å prøve og feile litt

Et tilbud for ensomme unge og eldre

Den siste tiden har Aina nemlig holdt kortene tett inntil brystet om gårdens neste kapittel. Nå er alt klart: Tufte Gård er under godkjenning for å bli en «Inn på tunet»-gård.

– Det er utrolig spennende. Inn på Tunet Norge har dyktige folk som har jobbet i mange år med å koble gårder og kommuner sammen til felles gode løsninger for mennesker som trenger det, forteller Aina entusiastisk mens vi sitter rundt kjøkkenbordet.

Inn på Tunet Norge SA representerer gårder som sammen har dannet felles foretak som yter kvalitetssikrede velferdstjenester. Tilbudene tilpasses alle nivå og aldrer. Noen grupper de tilbyr tjenester til er skolegrupper, barnevernet, hjemmeboende personer med demens demente og innen psykisk helse og rus, for å nevne noen.

Aina og Tufte gård har imidlertid andre grupper i tankene i første omgang.

– Jeg har sammen med regionssjefen i IPT Norge jobbet inn mot kommunen for å kartlegge behovet i Horten. Og er i god dialog med flere der. Samtidig som vi har jobbet med dette, søkte IPT Norge i fjor om midler fra Helsedirektoratet for å kunne lage et tilbud for å forebygge ensomhet som følger av koronasituasjonen. Rett før jul fikk jeg telefonen som overrasket meg veldig: IPT Norge hadde fått midlene og Tufte gård ble valgt ut som en av 18 gårder i Norge hvor de skulle kjøre et pilotprosjekt på. Det var litt av en julegave for oss og litt av en julegave for Horten, forteller Aina.

LES OGSÅ: Selskapet gikk med nesten en halv million i underskudd: – Vi har satset på framtida

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Et ønske over lang tid

Tidligere har gården gjennomført happeninger for en blanding av demente, barn, ungdom og tidligere rusavhengige. Det har fungert utmerket, forteller Aina.

– Jeg har knapt hatt det bedre på gården enn på sånne dager. Jeg har et brennende engasjement for mennesker, og mitt mål er at alle skal kunne blomstre gjennom det de er gode på.

Basert på dette har Aina flere ganger forsøkt å få i gang et nytt konsept i samme ånd, men midler har vært vanskelig å finne.

– Det har på en måte vært et sideprosjekt til den vanlige driften av gården. Men det har verken vært nok tid eller midler til å sette det ut i livet. Nå har vi ansatt en person i 50 prosent stilling til å hjelpe meg på kontoret. Det har gitt meg tid nok til å forfølge dette i større grad.

– Venter på gode mennesker

Olaf har også vært en stor bidragsyter til at prosjektet nå har landet. Han har like stort engasjement for de som ikke helt passer inn eller finner sin plass.

– Han var jo en ungdom som lett kunne falt utenfor om det ikke hadde vært for at han hadde funnet noe å fokusere på. Det bidro mye at han begynte med motocross. Det å ha et miljø, ett nettverk og noen som ser deg er viktig i alle aldre. Nå har det blitt klart at Covid-situasjonen kommer til å vare en stund og derfor er det veldig viktig at vi har slike tilbud som det «Inn på tunet» stiller med. Vi ønsker å være en møteplass for nettverksbygging. Og terskelen for å komme er lav.

Det var Aina selv som tok kontakt med regionsjefen hos «Inn på tunet Norge SA». Det endte med at han kom på besøk.

– De hadde akkurat hatt et møte hvor de fant ut at de ønsket flere gårder i dette området. Da han kom hit sa han at Tufte Gård passet perfekt.

Inn på tunet (IPT) og Aina har gjennomført flere teamsmøter med enheter i Horten kommune, og det vil være IPT som fortsetter kommunikasjonen med dem.

– Det har vært helt gull å få hjelp av dem. Jeg er vant til å jobbe fremoverlent alene, men nå har jeg ett dyktig støtteapparat i ryggen. Nå er det bare for meg å sitte og vente på gode mennesker, smiler Aina.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Grønnsaker, fisking og alt imellom

– Men hva konkret er det dere skal tilby?

– Først og fremst er det viktig å få fram at dette er et gratis tilbud til både unge og eldre som sitter uten et nettverk. Her har de mulighetene til å ha aktiviteter på gården som et fast tilbud èn dag i uka eller kun som en ting man er med på et par ganger.

Naturen rundt gården på Nykirke inviterer til aktiviteter som Tufte kommer til å tilby.

– Ting som jeg for eksempel har tenkt på, er å så frø, dyrke grønnsaker og kanskje setter vi opp et drivhus. Da kan det hende at vi også tar med noe av det vi lager ned til byen og selger på torget. En bit av Borrevannet ligger jo også på tomta vår, så det kan også hende at vi tar noen fisketurer. Skihytten ligger også kort avstand fra huset, så turer dit kan også være noe.

Men hva som skjer fra gang til gang, skal brukerne få være med på å bestemme.

- Jeg har uendelig ange ideer, og vil legge disse frem for gruppen som kommer. Det som er viktig for meg er at de som benytter seg av tilbudet også er med på å bestemme hva som skal skje. Få litt eieforhold til egen hverdag. Derfor kan det hende at vi sår frø en gang, mens vi neste gang går oss en tur og prater. Gangen etter det kan det hende vi raker eller bare sitter i solveggen og drikker kaffe, forklarer hun. Dagen blir delt inn i to med valg før og etter felles lunch.

Vil videreføre prosjektet

Prosjektet starter 4. mars og 21 treff skal gjennomføres fram til 1. september.

– Jeg har sett for meg at vi setter frø i mars og opplever at frøene, sammen med menneskene blomstrer fram til september! Jeg gleder meg til tid sammen, samtaler, finne hver enkeltes interesser og dyrke disse frem.

Covid-restriksjonene skal selvfølgelig følges og de kommer for det meste til å holde aktivitetene utendørs. Inn på tunet-tilbudet kan du melde deg på, og her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

– Stabburet kommer til å bli brukt som møtepunkt og lokale for felles lunch om antallet tilsier at det går an. Det kommer også til å være krav om at man signerer en taushetserklæring før man blir med på aktivitetene. Dette gjør vi fordi alle skal være trygge på at vi respekterer hverandre, og skal trygt kunne dele egne tanker og følelser om man ønsker dette.

Når vi sitter og snakker med Aina om prosjektet, er det lett å se at hun gleder seg til å sette i gang.

– Jeg har mange ideer og klarer nesten ikke å sitte stille. Jeg er helt sikker på at dette er et tilbud som mange i Horten kan nyte godt av og at de benytter seg av. På sikt håper jeg at vi også kan tilby aktiviteter som IPT allerede har god erfaring med, nemlig for skoleklasser, personer med demens, og innen psykisk helse og rus også, avslutter Aina Tufte.


Kommentarer til denne saken