Det er bedre å være en nier i Tønsberg enn en firer i Oslo uttaler Amanda Erlandsen, skaperen av TvNorges nye tv-satsing «Basic Bitch». Dette ser jeg først på humorprofilen «Badesken» på Instagram mandag kveld og jeg tenker helt ærlig; hva faen er dette å skrive? Jeg går rett inn og sjekker TB sin nettside. Jeg kjenner raskt irritasjonen blomstre og tenker hvor sykt samfunnet vårt har blitt, når det i det hele tatt går an å si og skrive noe slikt.

Irritasjonen blir så stor at jeg deler innlegget med en venninne fra Oslo, som også reagerer med avsky på det som står. Vi leser mer om uttalelsene til serieskaperen i Kampanje og inntrykket vi sitter igjen med er; jenter som ikke flytter til Oslo for å studere har ingen ambisjoner, er dumme idioter, bryr seg ikke om jobb eller karriere og er kun opptatt av festing.

I saken til Kampanje uttales det også at tv-serien ikke har en eneste mannlig hovedrolleinnehaver, men er dette en god måte å promotere en av Norges første kvinnedominerte tv-serier på? Ved å fremstille alle jentene i serien som ambisjonsløse idioter fordi de ble boende i hjembyen sin? Fordi de ikke flytter til Oslo for å starte på et studie kun for å følge normene og hva alle andre gjør, er disse jentene da større idioter enn de som valgte å dra?

Som en suksessfull tekstforfatter med høyere utdannelse bosatt i Oslo, hva gir Amanda Erlandsen rett til å harselere med jentene som velger det motsatte?

«Hva skal du i livet, egentlig?»

Selv har jeg valgt å bli boende i Tønsberg etter videregående, lærlingtid og fagbrev, og kan vel derfor regnes for å være definisjonen på en av Erlandsens «Basic Bitch»-jenter. Denne byen er mitt hjem og jeg har funnet meg en helt fantastisk jobb innenfor helsevesenet, som jeg virkelig stortrives i. Men presset til å bli noe «stort og viktig» etter videregående er intenst, og det er noe jeg har kjent mye på selv. Jeg følte og føler fortsatt på presset fra folk rundt meg til «å flytte til en storby». De fleste mener at dette er noe som er lurt av meg å gjøre. Det er ulike navn på «oss som blir igjen».

Det blir stadig nevnt på og man hører det ofte. «Skal du studere noe fra høsten eller?», «Hva skal du i livet egentlig?». «Det er sunt for deg Emilie. Du har godt av å komme deg til Oslo for å bli noe mer». Dette har jeg selv fått høre gjentatte ganger av de som står meg nær. Men bli noe mer enn hva da? En «basic bitch»?

Det må stemme at jeg er en idiot

20-årene er en veldig sårbar periode for mange og det er ikke mangel på usikkerheter. Hva skal jeg bli, skal jeg studere, når skal jeg få barn, jeg må finne en kjæreste, jeg burde jo ha hatt en master snart, osv. Så hvordan dette er riktig måte å fremstille de som IKKE drar ut av hjembyen for å studere, forstår jeg virkelig ikke. Det kan gjøre vondt verre for noen. At det blir «bekreftet» i media og på en TV-serie i beste sendetid på en av Norges største tv-kanaler, da må det jo kanskje stemme da, at jeg er en idiot?

Kanskje serien blir bra?

Nå har ikke denne tv-serien kommet ut enda, de er heller ikke helt ferdig med innspillingen, så for all del kanskje det kan blir en bra serie. Men ut ifra utsagnene til serieskaperen og hvordan jentene i serien blir fremstilt på, så har jeg mine tvil. Jeg blir så sint på vegne av kvinner og jeg er 100% sikker på at jeg ikke er alene om å kjenne på dette. For hva er egentlig tanken bak serien som fremstår som den kvinnelige utgaven av «Hvite Gutter»?

Å fremstille alle jenter som ikke flytter til Oslo som ambisjonsløse idioter? Få utløp for en ovenfra-og-ned holdning til «jentene som blir» og harselere med deres valg i livet? Ved å fremstille de fire «Basic Bitch» jentene som mindre pene ved å hevde at i Oslo-standard er de utseendemessig kun er firer, så hvorfor ikke bli igjen i Tønsberg hvor du blir sett på som en nier på skalaen.

Hva gjør vel dette med selvfølelsen til unge kvinner? Eller generelt mennesker. Jeg er kanskje kun en firer i Oslo, men jeg er en nier på skalaen for «skuffet over kvinnelig samhørighet».