De aller fleste av oss bruker en tredjedel av livet på arbeidsplassen. Det er vel ikke uten grunn at jobben ofte kalles vårt andre hjem. I alle timene vi oppholder oss der spiller lyd, lys, farge og funksjonalitet inn på hvordan vi har det i hverdagen.

Helsefremmende

– Arbeidsplassen bør gi oss energi og stimulere sanseinntrykkene våre med god fysisk utførelse. Et godt psykososialt miljø og trivsel på arbeidsplassen fører til økt effektivitet og færre sykemeldinger, sier interiørarkitekt Mette Heimtun ved Kristiansen & Bernhardt arkitekter AS.

Hun forteller at det ikke bare er funksjonelle løsninger, inneklima og teknologi som betyr at vi trives og yter godt på jobb. Farger, materialer, møbler, belysning og kunst har også stor betydning for hvordan vi trives.

– Stimulerende omgivelser kan rett og slett forebygge sykdom og virke helsefremmende, sier hun.

Nyinnflyttet

Andebu Sparebank feiret sitt 150-årsjubileum med flere arrangementer gjennom hele 2013. Desember samme året flyttet banken midlertidig ut av lokalene hvor de hadde vært i 50 år.

– Det var stort vedlikeholdsbehov og lokalene var underdimensjonerte, noe måtte gjøres. Da bestemte vi oss for å gjøre store endringer, slik at lokalet kunne tjene vår bankdrift i mange år fremover, forteller banksjef Børre Grovan.

Han er svært fornøyd med resultatet som han, bankansatte og innbyggerne, nå kan nyte daglig.
Tilbakemeldingene er mange og positive. Den offisielle åpningen med ordfører, båndklipping og marsipankake forrige tirsdag ga innbyggerne i Andebu mulighet til å få en omvisning i det nyrenoverte bankbygget. Mange var innom, noen kun for å se på oppgraderingen.

Alle i banken har vært involvert gjennom hele rehabiliteringen. De har fått presentert ideer og kommet med tilbakemeldinger. Prøvesittet møbler og valgt egen kontorstol.

– De ansatte er fornøyde og stolte, de synes resultatet er flott, sier Børre Grovan.

– Digitaliseringen av banktjenester gjør dagens bank upersonlig, men vi tror på at en kombinasjon av nett og personlig kundebehandling gir trygghet. Vi satser med dette bygget, sier Grovan.

Eiketreet

Mette Heimtun forteller at prosessen rundt interiørvalg har bestått av mange elementer. Med utgangspunkt i eiketreet, skogen og kulturlandskapet i Andebu, har bygget fått sin egenart. Materialvalg, farger og mønstre er inspirert av disse elementene og samler bygget i en helhet.

Bankens identitet har de samlet i ordene «trivelig, klok og hjelpsom». I tillegg kommer stikkordene kvalitet, personlighet, miljø og historie som viktige påvirkningsfaktorer i prosessen.

– Sosiale og aktive soner er fremhevet med bruk av materialet eik og en palett i gul-, grønn- og blåtoner, enten i møbler eller som gulv- og gulvfelt, forklarer Heimtun.

Veggene i cellekontorene, som tidligere var i tre, er nå byttet til glass. Lokalet får dermed mer lys og romfølelse. Glassveggene gir mulighet til fortrolige samtaler med kunder, samtidig som de bidrar til åpenhet og sosial omgang.
Stumtjener i form av et tre, og foliering på glassvegger med mønster som minner om årringer, er fine detaljer som trigger fantasien.

Historie

Bankens historie er også viktig for de nye lokalene.

– Du må kunne historien for å forstå fremtiden, sier Børre Grovan.

Det er tydelig at gjenbrukstrenden og miljøtankegang har nådd banklokalene. En gammel pengekiste fra 1863 er plassert utenfor et av møterommene som kontrast til det moderne lokalet. De gamle styreromsmøblene i teak fra 50-tallet er pusset opp og plassert i et møterom.

Jordvarme og ledlys er koblet opp. Avfallshåndtering og andre miljøvennlige tiltak skal være i fokus i tiden fremover.
«I fremtiden er det viktig å beholde ­kompetanse og rekruttering. Da har ­lokaler mye å si.»