– Det er veldig viktig for oss å understreke at det er Aays prosjekt, vi bare hjelper han, sier Mari Abrahamsen (24) fra Andebu.

Sammen med blant andre Mathilde Cudrio Andersskog (23) fra Nøtterøy har de sammen med Aay fra Laos vært med på å opprette og finansiere den frivillige organsisasjonen Aay's village. En organisasjon som skal lære opp unge mennesker med få ressurser – i engelsk og IT.

LES OGSÅ: Treschow satser videre på hjelp til innsatte uten Frednes på laget

Lære flere ferdigheter

Abrahamsen og en av de andre jentene i administrasjonen møtte Aay for første gang da de jobbet frivillig i Thailand med å lære unge mennesker engelsk. Aay er født i 1993, akkurat som jentene. De fikk god kontakt og Aay fortalte dem om drømmene han hadde for landsbyen sin.

– Landsbyen hans er en samling av stammer som ble tvangsflyttet fra høylandet som er rikt på ressurser til det skrinne lavlandet. De var 17 stammer som ble flyttet. Mange av de 150.000 menneskene har siden måttet flytte på grunn av ekstrem fattigdom, de er rundt 75.000 igjen. Barna har obligatorisk skole frem til de er 12-13 år, og svært få kan gi barna videre skolegang. Det er for dyrt, forteller Abramsen.

Men så lite utdannelse og dårlige engelskkunnskaper er de unge lite attraktive som arbeidstakere, noe som gjør dem sårbare for kriminalitet og trafficking. Dette ønsket Aay å endre. Ved å lære barn bedre engelsk og datakunnskaper håper den ett år gamle organisasjonen å kunne gi barna ferdigheter som kan være med på å gi dem en tryggere fremtid.

LES OGSÅ: Det skal lønne seg å spare 

Fått til mye på ett år

Nesten et år etter de startet opp er det i dag et læringssenter i Aays landsby med cirka 120 barn i alderen 8-17 år som er innom hver dag, organisert i tre forskjellige klasser. Med hjelp fra Kavlifondet har de fått på plass 20 nettbrett med forskjellige anerkjente lærings-apper, og de har også fått i stand en statlig sertifisering for de barna som har gjennomført kurset.

– Vi er veldig stolt av sertifiseringen. Det er veldig verdifullt for de som gjennomfører å ha et sertifikat å vise til for kunnskapene side, utbroderer Abrahamsen.

I tillegg til det direkte arbeidet de gjør for at barna skal lære seg engelsk og IT har prosjektet og skapt positive ringvirkninger for resten av lokalmiljøet. De ansetter lokal arbeidskraft og flere i landsbyen har nytt godt av kunnskapen som de frivillige har tatt med seg i form av hjelp til nettsider og noe turisme.

LES OGSÅ: Nå stjeles det flest sykler

Egne premisser

Abrahamsen og Andersskog er veldig opptatt av at det hele skal være på premissene til Aay og innbyggerne i landsbyen. At de ikke skal dytte sine verdier på barna i Laos. De snakker mye om kunnskapsoverføring og samarbeid.

– Vi er en lokal og en internasjonal administrasjon. Aay leder den lokale. De vet best hvordan ting skal gjøres i Laos. Vi som jobber i den internasjonale delen bidrar med de tingene vi har kompetanse på, med for eksempel økonomi og å hente inn frivillige, forteller Andersskog.

Hun understreker at også hun får mer ut av jobben enn kun god samvittighet.

– Det er en vinn/vinn-situasjon. Jeg får brukt utdannelsen min i praksis. Jeg føler jeg lærer like mye som jeg bidrar med, sier Andersskog.

LES OGSÅ: Ap vil la studenter bo på sykehjem

Jobber uten å få betalt

Selv ble hun hentet inn av Abrahamsen fordi hun har studert forretningsjus og økonomi i København. Hun tar seg av regnskap og økonomi. Abrahamsen tar seg av frivillige. Alle i administrasjonen i Aays village jobber gratis, bortsett fra Aay som er ansatt som lærer på læringssenteret.

– Vi ønsker at det skal være en organisasjon som er drevet på frivillig basis. På sikt ønsker vi å ansette en lærer til for å avlaste Aay og kunne undervise enda flere barn, men vi ønsker ikke at noen som jobber i administrasjonen skal gjøre det for pengenens skyld, forteller Abrahamsen.

Nå som de ikke lenger er i oppstartsfasen og ting har roet seg, anslår hun at hun bruker omkring 30 minutter til en time per dag i forbindelse med rekruttering og oppfølging av frivillige. Andersskog tror hun bruker et par timer uken på økonomiarbeidet.

LES OGSÅ: – Nå blir det gøy igjen, fornuften har seiret!

Fortsatt et stykke å gå

– Det er fortsatt sånn at det er jubel på vår felles facebookgruppe hver gang vi får inn en ny frivillig, sier Abrahamsen.

Hun mener de fortsatt har et stykke å gå før de har den stabiliteten de ønsker seg, men mener det har gått overraskende bra.

– Jeg tror det skyldes av at vi er et så godt team. Aay er vanvittig flink og alle de frivillige vi får er veldig interesserte og flotte mennesker, sier Abrahamsen.

LES OGSÅ: Nå får du mer i kontantstøtte