Anne viser musklene

HARDE FRONTER: Nå blir det ideologisk kamp i kommunestyret, skriver ansvarlig redaktør Sigmund Kydland.

HARDE FRONTER: Nå blir det ideologisk kamp i kommunestyret, skriver ansvarlig redaktør Sigmund Kydland. Foto:

Av

Kommuneøkonomien i Tønsberg er under et voldsomt press - helt uavhengig av koronasituasjonen. Ofte blir politikere litt ekstra pragmatiske i slike situasjoner. Her i byen skjer det motsatte - ordfører Anne Rygh Pedersen finner fram ideologien.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er nye tider i Tønsberg, og nå braker venstre- og høyresiden i kommunen sammen for alvor. Det blir ikke siste gang, for det skal spares mange penger framover. Særlig innenfor det som nå heter helse og mestring renner pengene fortere ut enn skattekronene renner inn. Noe må gjøres. Arbeiderpartiets svar er å kaste ut private tilbydere av hjemmehjelptjenester, og la kommunen overta all drift.

Forslaget kommer like etter at Skagerak International School fikk nei til etablering i Tønsberg. Ingen tvil om at det er et nytt politisk regime i byen, og ordføreren er forbilledlig tydelig: Velgerne stemte på mer fellesskap. Og hun er like tydelig på at de ansatte får bedre arbeidsforhold i det offentlige. Et tydelig verdivalg, som går rett i strupen på høyresiden i Tønsberg.

Ordfører Anne Rygh Pedersen er tydelig på ideologien, hun er ikke like klar og tydelig når hun skal forklare brukerne hvorfor de mister de private tjenestene de er fornøyde med. Brukerundersøkelsene viser at private leverandører gjennomsnittlig scorer bedre enn kommunen. Svaret er selvsagt at kommunen skal spare penger, og at Arbeiderpartiet sammen med sine partnere i Sp, MDG og KrF tror det blir lettere å spare med en helhetlig kommunal tjeneste. Større fleksibilitet er et av argumentene.

Rådmannen legger fram forslaget på bakgrunn av kommunens økonomiske situasjon, men anslår ingen økonomisk effekt. Det er litt spesielt, og får også Høyre-politikere til å reagere. Men det hjelper neppe, en rutinert ordfører har nok samlet partiene i posisjonen foran disse beslutningene.

Tønsberg styrer nå mot et underskudd i 2020 på over 50 millioner, tøffe tak venter. Alt tyder på at det blir tøffe tak politisk også, for nå kvesses altså de ideologiske klørne. Høyre er ikke vant til å være i opposisjon i byen, nå skal de virkelig få prøvd seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.