Gå til sidens hovedinnhold

Ap-politikerne ofrer sin egen eldre arbeiderklasse

Begynn da med de eldre og sårbare, de vil sikkert klage minst og ikke lage så mye oppstyr. Skammelig, Anne Rygh Pedersen. 

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan snakke for og imot privatisering av samfunnet. Men akkurat når det kommer til hjemmehjelptjenester som tilbys mener jeg det er høyst attraktivt med privatisering. Ved at AP-ordføreren nå velger å legge ned den private tjenesten mener jeg hun tråkker på sine egne velgere, den gamle arbeiderklassen. 40% av de som mottar hjemmehjelp i dag har valgt en privat aktør. Det kunne sikkert vært det dobbelte, men mange vet ikke om tilbudet. Dette skal opplyses av kommunen, men der har nok ikke informasjonen vært god nok.

I dagens avis fronter en vinglete ordfører nedleggelse av private aktører i hjemmehjelptjenesten. Leser man nøye, skinner det lett igjennom at hun ikke aner hva hun snakker om. Det er kun et desperat forsøk på å overbevise velgerne om at dette er det beste for kommuneøkonomien. Begynn da med de eldre og sårbare, de vil sikkert klage minst og ikke lage så mye oppstyr. Skammelig, Anne Rygh Pedersen.

Les også

Ap-Anne varsler nye tider i Tønsberg og fjerner privat hjemmehjelp: – Vi har lovet et mer sosialt rettferdig samfunn

Hadde det ikke vært bedre å ta over alle private barnehager da? Der må jo kommuneadministrasjonene være stor i forhold til inntekten kommunen får? Men der, Anne Rygh Pedersen, er du nok for feig til å begynne å rote. Da hadde nok oppropet blitt noe annet, da hadde småbarnsforeldrene kommet på banen, de ressurssterke og de som tør å snakke i forsamlinger. Hadde ikke vært så lett heller da å skrape inn til beinet på vedtak og tilbud. Nei du, skjær inn til beinet på de som sier minst og som roper lavest. Skjær inn til beinet på det kommunen tilbyr de som er takknemlighet for at de får noe i det hele tatt. De som ikke engang vet hva de har krav på. Jeg blir flau.

Les også

Tordis og Erling mister hjemmehjelpen sin gjennom 10 år: – Hvorfor skal de ta fra oss denne muligheten?

Hvorfor privat fremfor kommunalt?

Først vil jeg trekke frem den forutsigbarheten de private aktørene tilbyr sine brukere. En forutsigbarhet kommunen har vist på sikt at de ikke kan eller ønsker å tilby. De private har faste brukere som de kjennet godt og de kjenner dem. De har et personlig forhold til sine brukere og til dels også med enkelte pårørende. Dette er riktig og nødvendig i den tjenesten som tilbys. De invaderer i eldre mennesker hjem og privatliv og det faller da på sin egen urimelighet at tjenesten skal tilbys til uforutsette klokkeslett og at bruker aldri skal vite hvem det er som kommer. Man trenger i grunn kun å sette seg i deres situasjon. Hvem av oss er det som vil ha et nytt menneske inn i huset hver uke, gitt dem penger til handling eller forlatt huset for en legetime med nøkkelen under matta?

Les også

Anne viser musklene

Uforutsigbarhet og effektivisering

Joda, hjemmesykepleien er innom til stadighet. Nye personer ut og inn. De suser rundt som en virvelvind og forsvinner like fort som de kom. Beboeren sitter ofte igjen som et spørsmålstegn? Er det virkelig slik vi ønsker at hjemmehjelptjenesten skal bli? To mann inn på en 40-kvadrat stor leilighet, et «hei», full fart med støvsuger, skurebøtter og støvkluter. Jeg mener det er et grovt overtramp.

Forutsigbarhet

Forutsigbarhet betyr mye for de eldre og de som trenger en slik tjeneste. De gleder seg til hjemmehjelpen kommer, hjemmehjelpen gleder seg, det er som å komme til en bekjent. Det blir en sosial jobb, en livsstil, ikke kun en jobb for lønna. En fast hjemmehjelp vet hva som skal gjøres, de ser hva bruker eventuelt trenger hjelp til, det prates mens såpelukten sprer seg.

De vet også hva fru Olsen har glemt på handlelisten, de avtaler vindusvask neste gang og når de går er det en hyggelig avskjed med en glede om at de sees igjen om en til to til tre uker.

Les også

Frode mener brukerne ofres: – Dette er ordførerens behov for å markere seg

Jobbe kommunalt versus privat

Hvem vil ønske å jobbe under en effektivisert kommunal hjemmehjelptjeneste som ikke tilbyr det som kalles personlig service? Jo, mange vil kommunen si med tanke på tryggheten de mener det er å jobbe i stat- og kommune. Jeg tror det motsatte da private aktører ser den enkelte ansatte på en helt annen måte.

Hvem ønsker å miste en tett dialog med sin sjef som man til enhver tid kan ta opp utfordringer eller gladhistorier med. Hvem ønsker å komme på jobb flere ganger i uken, hele året, som om det var første dag på jobb og møte engstelige brukere? Engstelige, da de ikke vet hvem som kommer denne gangen heller! Kommunen vil sikkert få tilsatte i disse stillingene men tviler på at det blir mange som går av med gullklokka etter lang og tro tjeneste. Utskiftingen vil bli enorm da dette, på lik linje med andre jobber i helsesektoren er krevende. Hva da med utgiftene til nyansettelser med mer?

Nei, Tønsberg kommune, ved Anne Rygh Pedersen: Har dere ikke penger til dette vil det ikke da være bedre å outsource hele tjenesten til de aktørene som virkelig vil drive med dette?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.