Jippi, tilbake i tralten!

STAS? Mange påstår at det er så koselig at det endelig er høst. De juger.

STAS? Mange påstår at det er så koselig at det endelig er høst. De juger.

«Omsider er det høst, og det er så deilig å sitte inne med stearinlys og pledd over knærne.» Jeg har hørt folk si det i fullt alvor, i edru tilstand. Aviser, ukeblader og TV-en tyter over av saker som forteller hvor koselig det er endelig å få være inne.

DEL

De som holder på med dette er åpenbart den samme typen som dagen etter at ferien er over, henrykt utbryter: «Endelig mandag. Så godt det er å være tilbake i tralten!» Tralten?

LES OGSÅ: Inni min bolig: – Hjelp, ingen vil ha huset mitt!

Var var liksom galt med sommeren da?

Folk må gjerne tralte så mye de vil for meg, men jeg synes det var mer stas med vår- og sommerblomstene som sto over alt, enn det er å røske opp visne minner om det som var, henge vekk hageslangen, ta opp båten og se at dagene blir kortere og kortere.

EN SOMMER ER OVER: Og det er like trist hver gang, mener Morten Wang

EN SOMMER ER OVER: Og det er like trist hver gang, mener Morten Wang


Og er det sant at det er mer moro å være tilbake i tralten etter ferien? Tralt betyr visst noe sånt som tilvant mønster. Det høres artig ut, gitt!

LES OGSÅ: Alle hus må ikke ha saltak og småruter for å være pene

Hva er vel et glattskurt svaberg, en strand, et solfylt båtdekk, en café med c et sted der sør- eller en kald øl på en dansk kro i sommersola mot en tirsdag i november? Ingen vil huske annet fra en tirsdag i november enn at den var grå i starten – før den blir svart. Og sånn vil alle tirsdagene i november være for all fremtid.

Visst blir man deprimert

Ifølge Norsk Helseinformatikk, lider mellom fem og ti prosent av nordmenn av en eller annen form for vinterdepresjon. Det betyr altså at mellom 262.900 og 525.800 av oss ikke ser fram til stearinlys, pledd og gullrekka. Ja, ja, sier noen. Da får de ta seg sammen. Det er ikke ekte depresjon å bli litt nedstemt av at bladene faller av trærne.

Jo, det er det. Vi har – blant annet et sted i hjernen - et stoff som heter serotonin. Det er viktig for ganske mye, men det regulerer også søvn, seksualitet, humør, appetitt og lykkefølelse. Altså det meste som er stas. Og når nivået av dette stoffet reduseres, og det gjør det når det blir mørkere, så skjer den noe med oss også. Og det er ikke bra!

Jeg leste nylig en artikkel der en tung fagmann i psykologi var intervjuet, og jeg skal si han bar ved til bålet. Han sa nemlig at i den mørke tiden får vi mindre uteaktivitet, noe som for eksempel «øker konfliktnivået i familien.» Ja, det er vel noe de fleste av oss drømmer om, tenker jeg.

LES OGSÅ: En iPhone tåler leverpostei, selv i ganske omfattende doser

Fly mot sør?

Blir det skikkelig ille, er det lys som hjelper. Ta en sydentur, lyder rådet fra faglig hold. Vinterdepresjonen går nemlig over så snart den deprimerte får dagslys og helst sol. Men sydentur? Da må man jo fly, og vi vet jo hva folk sier om andre folk som flyr for tiden…

Jeg satser på å krype opp i sofaen i min trivelige stue, med fin utsikt til kveldssola som jeg i alle fall rekker å se de dagene jeg har fri. Der skal jeg fyre opp datamaskinen og skanne gjennom alt som finnes på nett om togturer i Europa. Da får jeg i alle fall en følelse av å være på sporet igjen. Og ja da, det er greit med et stearinlys på bordet. Men spar meg for mer gnål om denne fordømte denne tralten!

Artikkeltags