Vi har verdens høyeste levestandard og er samtidig et lykkelig land. Vi har hatt svartedauen og andre basiller eller virus efter oss. Vi har hatt religionsproblemer, vi har hatt mange små og store kriger. Vi har hatt okkupasjon og truende naboer. Vi har hatt storm, oversvømmelser, stigende havnivå, sneskred og jordskred. Det vi har hatt lite av er vulkanutbrudd og kraftige jordskjelv.

LES OGSÅ: Mange frivillige har meldt seg til dusjtjeneste: – Det er ikke aktuelt å sende fremmede til de eldre nå!

Vi spår en undergang om vi ikke slutter å bruke fossilt brennstoff, slutter å bruke plast og om vi ikke går over på grønn måte å leve på. I disse dager har vi en pandemi som skremmer vettet av oss, og mediene er med på å skru temperaturen opp. Informasjon heter det da. Hver dag får vi greie på at nå er det seks nye mennesker som er døde og 200 som er smittet. Vask hendene og hold avstand.

LES OGSÅ: Pasientrettigheter i koronatider

Det er kanskje ikke oljen som er den store, stygge, men antall mennesker som ønsker seg raskt oppover på livets pyramide.

Samtidig dør det hundretusenvis av mennesker av forskjellige sykdommer og i ulykker. Samtidig overbefolkes kloden vår uten at noen stiller et spørsmål. Det har med andre ord blitt en del av hverdagen. Så kommer SV med sine politiske innspill om at nå må felleskapet overta en større del av bedriftene, slik at vi får kontroll. Innspill som fremmer politikernes egen makthunger og et sosialistisk samfunn der vi ikke skal ha mer enn naboen. Misunnelse er også en sykdom. Utvikling krever streben, men ikke for mye.

LES OGSÅ: Tor endret produksjonen fra reklame til smittevern. Slik skal næringslivet få kundene tilbake til butikkene og restaurantene

Dersom vi skal få et bedre samfunn efter at pandemien har gått i hi, må vi slutte å hige efter å ha mer og mer på kortest mulig tid. Du kan ikke spise deg mer enn mett, og når du dør, får du ingen ting med deg. Bruk litt mer av den spanske «manjana» og siestaen.

LES OGSÅ: Glad for avgjørelsen om eksamen: – Deilig å få et svar

President Kennedy sa en gang, og ble tiljublet: Spør ikke hva landet kan gjøre for deg, men spør hva du kan gjøre for landet ditt. La oss være et lykkelig lite land, og ikke strebe efter annet enn å leve i harmoni. Vi har mer enn nok. Det er nemlig en stor forskjell på å leve og å eksistere.

Bildeserie

Slik så det ut i sentrum onsdag

LES OGSÅ:

Mer selvforsynte

Landet vårt må sørge for at vi må produsere mer selv. Mer landbruk, selv i de bratte åsene. Ta landet i bruk. Egne medisiner, slik at vi ikke er avhengige av Kinas billige produksjon, som kan stoppes når de vil det. La oss slutte å bruke kjemikalier i maten og heller bruke jordens egne produkter. Egen energi har vi selv, og den bør vi ta vare på i egen regi. Kloke, velutdannede mennesker er det mange av i landet. Vi har det meste, og skal vi dele det med andre så er det viktig at vi ikke gir bort så mye at vi ikke blir i stand til å hjelpe andre eller oss selv.

LES OGSÅ: Trafikken forsvant med koronatiltakene – nå må de kutte i rutetilbudet

Dagene i 2020 har vist nok en gang at ordet beredskap er et fremmedord. Lær hva det byr, ta kostnaden med det og sørg for at når det skjer noe av store eller små hendinger, er det meste klart. Antall sykehussenger er halvert i Norge siden 1980-tallet. Vi blir stadig flere, og det kan komme nye hendinger som pandemien. Da er det godt å ha flere ben å stå på og ikke bare ha lagt økonomiske føringer for beslutningene.

LES OGSÅ: Greier ikke legge fra seg arbeidet når dagen er omme: – Dette er vår måte å delta i dugnaden på

"Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne. Det sier Lions. Omsett det i noen fremtidsvyer, så kanskje vi kan leve og ikke bare eksistere i fremtiden.