For å gi ekstra oppmerksomhet, publiserer Tønsbergs Blad også dette på sin egen Facebook-side med følgeteksten «: sob: eller: heart:? Hva synes du om boligene i Linnomgrenda?».

Folk er som kjent ikke vanskelige å be når noen spør dem om meningen deres på internett, så både facebookinnlegget og kommentarfeltet under artikkelen er fullt av nedlatende bemerkninger om byggenes utseende, utbyggerens hensikter, hvorfor kommunen godkjenner slikt og hvor dårlige arkitekter er.

LES OGSÅ: Boligprosjekt i Tønsberg kan få verstingpris: – Fargeløse klosser som er slengt sammen

Men hva er egentlig Grøss-medaljen og Arkitekturopprøret? Ifølge nettsidene deres, skal «Grøss-medaljen […] tildeles det nybygget som er styggest og mest skjemmer sine omgivelser». Selve aksjonsgruppen, eller hva det nå er Arkitekturopprøret skal forestille, har en tipunktsliste de kaller program. Denne består stort sett av subjektive synspunkter om utseende på nybygg, basert på det de kaller «tradisjonsorientert arkitektur og byplan», som i og for seg er et greit synspunkt å ha.

Avslutningsvis sier programlisten at de er lei av «en arkitektonisk elite som med sin organisasjonsmakt undertrykker tradisjonell estetikk», noe jeg leser som litt konspiratorisk. Arkitekturopprøret er ingen politisk organisasjon, driver ikke med ordinær lobbyvirksomhet som offisiell organisasjon, og har ingen agenda utenom å snakke om hva de selv synes er stygt og pent. Det er en gjeng vanlige folk som mener og synser og føler om ting de har på hjertet. Noen ganger treffer det, med prisutdelinger som Grøss-medaljen bommer det totalt.

LES OGSÅ: Det holder ikke å klippe snorer iført bling – man må også være litt ydmyk

Spurte ikke beboerne

Det finnes ingen informasjon om nominasjonsprosessen utover at noen (vi vet ikke hvor mange) har sendt inn forslag som er blitt vurdert av en priskomité. Arkitekturopprøret er ikke en medlemsorganisasjon, og det er vanskelig å ta utgangspunkt i at antall følgere i sosiale medier er likt antall støttespillere, så det er lite som tilsier at dette er noe annet enn noen som får litt for mye oppmerksomhet for noe de skriver på bloggen sin. Det er egentlig like lite interessant som om jeg danner «Folkebevegelsen mot fancy kaffedrikker», og deler ut priser til verste moccachino mens jeg streamer det hele på YouTube.

Det bor tross alt mennesker i Linnomgrenda på Gauterød, mange mennesker i ulike aldersgrupper, aleneboere, barnefamilier, pensjonister, folk som har valgt å bruke pengene sine på å bosette seg akkurat der. De ble trolig ikke spurt av Arkitekturopprøret før nominasjonen, fordi «større boenheter som blokker og rekkehusprosjekter der boligeierne som regel ikke har innvirkning på byggets eksteriørmessige utforming, kan nomineres». Tønsbergs Blad har ikke sitert noen beboere heller, så det mangler et vesentlig perspektiv i artikkelen.

LES OGSÅ: Vi blir utestengt fra all demokratisk innflytelse

Personlig ville jeg synes at det var litt sårt om rekkehuset mitt var med i en slik kåring, men for alt jeg vet nominerte kanskje Arkitekturopprøret det til Grøss-medaljen 1956? Ikke at jeg tenker bygget er kjempefint, men jeg trives godt her fordi jeg liker beliggenheten, nabolaget, avstanden til byen, jobben, skolen og fritidsaktivitetene til ungene, hvordan jeg har møblert stuen og at det er jevnlige katteslagsmål i hagen.

Nesten alle skjønner nemlig at et bomiljø og arkitektur er veldig, veldig mye mer enn form og farge (selv om jeg ikke kan så mye om arkitektur jeg heller, nå bare synser jeg), så jeg skjønner ikke hvorfor Arkitekturopprøret eller Tønsbergs Blad gidder bruke tid på dette. Det er i beste fall en avsporing fra nyttige samtaler om hvordan man skaper gode bomiljøer.

LES OGSÅ: De nye boligene på Gauterød får hets på Facebook: – Ser ut som fangeleir i Øst-Europa

Ukritisk av TB

Men hvorfor gir også jeg dette oppmerksomhet? Denne uken annonserte Tønsbergs Blad at de skal redusere antall papirutgivelser fra seks til tre aviser i uken. Ansvarlig redaktør Sigmund Kydland sier i den sammenheng at «digitale plattformer har blitt viktigst, og vi følger etter. Vi jobber for å bli så gode som mulig i de kanalene». Hvis det å bli så gode som mulig på digitale plattformer er å ukritisk gjenfortelle det som kan oppleves som mobbekampanjer uten navngitte mobbeofre, bare fordi det frembringer lange kommentarfelt og flere lesere, så har dere ganske mye å gå på før jeg synes dere er «så gode som mulig».

LES OGSÅ: Nå blir det færre dager med papiravis i uka: – Digitale plattformer har blitt viktigst, og vi følger etter

Det plager meg ikke for mye å innimellom skumlese artikler om kjendiser som tilbringer en dag eller to i hyggelige Tønsberg for å ha ferie og slappe av, eller bla gjennom atter en bildeserie av folk som har vært på de samme to-tre utestedene på Brygga på lørdagen, men jeg rykker stadig nærmere å rope over gjerdet til naboen at «JEG SIER HERVED OPP MITT ABONNEMENT» hver gang jeg leser klikkagn og krenkefeller av den typer nesten samtlige artikler om Arkitekturopprøret er.

Dette er faktisk en anledning til å bli så god som mulig i de digitale kanalene, redaktør Kydland. Bruk den muligheten.