Og da dreier det seg ikke bare om bygningers «form og farge», slik Øyvind Greve hevder i debattinnlegget «Arkitektulleopprøret» i Tønsbergs Blad 17. november. Form og farge er bare ett aspekt ved arkitekturopprørets kritikk av nye bygningsprosjekter. Slik det står i Plan- og bygningsloven og kommuneplanens utfyllende bestemmelser, blir også nærmiljøets bebyggelse og landskap like viktig å vurdere.

LES OGSÅ: Arkitektulleopprøret

Utbyggere, arkitekter og de fleste politikere bryr seg sjelden om disse miljøaspektene. De gir også blaffen i hvordan ny bebyggelse er formgitt eller fargelagt. Øyvind Greve burde ta seg en tur langs kanalen i Tønsberg og se på hvordan den stadig ekspanderende Kaldnes-utbyggingen forsøpler miljøet. Det er mulig han synes den er stilig og tilpasset villabebyggelsen i bakkant, for ikke å glemme byens trehusbebyggelse av historisk dato. Arkitekturopprørene har faktisk mye mer å henge seg opp i enn «form og farge», skjønt en bygnings estetikk er utgangspunktet.

LES OGSÅ: Et grøss fra Gauterød

Bare synser

Øyvind Greve skriver i en parentes at han ikke kan så mye om arkitektur, han bare synser slik arkitekturopprørerne gjør. Hvis han bare synser om stygt og pent i arkitekturen, hvorfor i alle dager blander han seg i debatten. At han har en høne å plukke med Tønsbergs Blad er en avsporing. Det er Greves synsing om arkitektur som er interessant. Det må gjerne synse om hva som helst, men ikke i denne sammenheng. Her blander han seg inn i et komplekst fagfelt av jus, estetikk og miljøkunnskap som krever noe mer enn subjektiv synseerfaring.

LES OGSÅ:

I det hele tatt er dette synseprinsippet en uting. Hvis alle bare synser om arkitektur eller andre temaer av allmenn betydning, så er innlegg av den sorten selvmotsigende og ugyldige. Det går nemlig ikke an å argumentere mot synsing hvis alle synser. I logikken er dette en variant av å være selvrefererende inkonsistent. Derimot vil faglige argumenter kunne være konsistente med henblikk på å vurdere blant annet arkitektur. Faglig sett er slike synseargumenter undergravende for enhver meningsfull debatt, og signaliserer du synsing i en debattartikkel har du meldt deg ut av ordskiftet.

LES OGSÅ: Hjemmet til Beth (37) og Andrea (30) hetses på sosiale medier. Nå er de lei og sier klart ifra: – Det er irrelevant

Øyvind Greves kritikk av Tønsbergs Blads publiseringslinje er av samme synsekarakter. Meg bekjent er avisen en av de få her i landet som er åpen for innlegg om arkitektur, byggeskikk og miljø. Avisen er kanskje ikke enig i alt som settes på trykk, men har en publikasjonslinje der informasjon om stort og smått, enten det gjelder nyheter, kultur eller politikk, bør formidles til leserne. Øyvind Greves debattinnlegg i synsemodus har også fått spalteplass, selv om skribenten farer med tull.