Hei. Jeg heter Jakob. I fjor utfordret jeg fordommene mine mot tjukkasser, bifile og Frp-ere.

Sammen med fotograf og journalist Bjørnar Bekkevard skal jeg nå gå løs på noe enda skumlere. Kortene skal på bordet. Klærne skal kastes.

Denne gangen er det personlig.

«Avkledd av Jakob» er en serie om hvordan det er å få identiteten sin snudd på hodet. Jeg skal snakke med narkomane, konvertitter, transpersoner og kriminelle om hvordan de definerer seg selv.

Og jeg skal finne ut av hvem de egentlig er – bak masken.

Angst og narkotika

Fjorårets serie «Jakobs fordommer» provoserte, berørte og engasjerte. Nettopp fordi den fortalte unike og ekte historier, og utfordret fordommer vi «alle» har. «Avkledd av Jakob» vil igjen prøve å få dere lesere til å tenke, men denne gangen rundt hva som definerer oss.

Denne sommeren vil vi møte sosiale medier-kjendisen Ida som ble psykisk syk av å eksponere seg på nettet. Hun forteller om hvordan hun til slutt ikke greide å holde tritt med den personen hun var på sosiale medier.

Idas historie får oss andre til å vurdere eget sosiale medier-bruk. Hvem er vi på nettet? Er vi oss selv? Blir vi lykkeligere eller mer ulykkelige?

Vi vil også bli kjent med Marthe som ble narkoman da hun var 13 år. Hun søkte tilflukt i rusmiljøet på grunn av en vanskelig barndom.

Vi vil diskutere hvorfor noen blir mer glad i å ruse seg enn andre, hvorfor noen skaper en rusidentitet utenfor samfunnet og hvordan vi andre kan hjelpe dem inn igjen.

Skriv til oss: Vi vil høre din mening!

"Avkledd av Jakob" tar opp mange betente temaer og vi ønsker å høre hva du synes. Hvem er du på sosiale medier? Hvordan forhindrer vi at ungdom begynner å ruse seg? Holder du på din norske identitet i utlandet?

Skriv et debattinnlegg på maks 500 ord til oss på jakob.semb.aasmundsen@tb.no.

Transseksualitet og religion

Senere vil vi snakke med bahai Hal Sexton fra Tjøme om hvordan det er å konvertere, transperson Per Halvor Kaja fra Stavern om hvordan det er å leve med to kjønnsidentiteter, også har Bjørnar og jeg vært i Torrevieja for å undersøke hvorfor vi nordmenn holder på vår norske identitet i utlandet.

Alle menneskene vi skal snakke med har på en eller annen måte fått identiteten sin utfordret. De har derfor ikke bare måttet stille seg spørsmålet «Hvem er jeg?», men også «Hvem vil jeg være?»

Hvordan skal min tro eller ikke-tro definere meg? Hvilket kjønn definerer meg mest? Ønsker jeg å holde på min nasjonale identitet når jeg flytter til utlandet, eller vil jeg integrere meg så mye jeg kan?

Det vil bli skummelt og utfordrende

Gjennom å «avkle» en rekke ulike mennesker og få dem til å fortelle om sine mest personlige historier, vil vi forsøke å gjøre folk mer bevisste på ulike sider ved egen identitet.

Det er skummelt, fordi identitet er noe av det mest personlige en kan snakke om. Og det er utfordrende, fordi identitet også er noe av det mest komplekse og minst håndfaste som finnes.

Vi vil likevel forsøke. For i likhet med egne fordommer, er egen identitet noe som det er viktig å være bevisst på. Fordi denne bevisstheten åpner dører. Til bedre selvinnsikt, til utvikling av oss selv og vår kultur og til bedre forutsetninger for å forstå andre.

Gjør deg klar for nok en sommer med sterke historier, ny kunnskap og mye debatt!

Følg Avkledd av Jakob på Facebook!

Hva er identitet?

  • Identitet handler både om hvordan vi ser på oss selv og hvordan andre oppfatter oss. Det handler om hva som er sentralt, typisk og ekte ved en person. Identiteten vår er med oss i alle deler av livet, og kommer til utrykk på ulike måter.
  • Noen vil si at identiteten vår er konstant gjennom hele livet, som en medfødt indre «kjerne» som ikke forandrer seg. Dette kalles essensialistisk identitetsoppfatning. En annen retning påstår at vi ikke har noen kjerne, men at identiteten forandrer og utvikler seg hele tiden. Dette kalles konstruktivistisk identitetsoppfatning.
  • I «Avkledd av Jakob» vil vi ta utgangspunkt i en tredje mulighet, en kombinasjon av de to retningene. Noen sider ved identiteten vår er biologisk og medfødt, slik som familie, utseende og alder, mens andre sider kan vi aktivt velge, som for eksempel utdanning, jobb eller miljø. Identiteten vår er altså mangfoldig, sammensatt.

(Kilde NDLA)

 

LES OGSÅ: I år vil Jakob og Bjørnar kle av folk