Jeg er sikker på kjønnet mitt. Jeg identifiserer meg som mann, og jeg ville aldri ha ønsket å uttrykke meg som kvinne.

Men hvordan er det for transpersoner? De som føler at kjønnsidentiteten sin ikke samsvarer med, eller begrenser seg til, kjønnet de er tillagt ved fødselen.

Vi har møtt Per Halvor Kaja (49) som lever som både mann og kvinne, og Thomas (19), tidligere Aurora, som aldri har identifisert seg med sitt tillagte kjønn.

Følg Avkledd av Jakob på Facebook!

Et annerledes dobbeltliv

Vi ankommer Jahren gård og feriested, et pensjonat i Stavern. Været har vært skiftende hele bilturen fra Tønsberg, fra styrtregn til skinnende sol.

Pensjonatets eier Per Halvor ønsker oss velkommen sammen med hunden Odin. Han ser ut som en alminnelig mann i slutten av 40-årene, ubarbert og tynn i håret. Per Halvor tar med oss inn i den private delen av pensjonatet, der han bor alene og avskåret fra gjestene. Det er imidlertid også en annen versjon av ham selv som vandrer gangene her – i høye heler.

– Noen dager er jeg Kaja, forteller Per Halvor.

Siden femårsalderen har Per Halvor forstått at han har en mer flytende kjønnsidentitet enn de fleste. Han forteller at han tidlig i ungdomsårene begynte å kle seg ut i typiske jenteklær: kjoler, høye hæler og sminke.

– Jeg var livredd for å vise det, fordi jeg ikke ante hva som feilte meg. Det var lite informasjon på den tiden. Det var en ensom og forvirrende prosess, sier han.

Da internett kom på 90-tallet, forstod Per Halvor at han var transperson, og han kom ut til familie og venner i år 2000. Likevel skiftet han aldri biologisk kjønn, men gjorde seg komfortabel med å jevnlig bytte mellom to kjønnsuttrykk. Han har også gjort et navneskifte og heter nå offisielt Per Halvor Kaja Mostad. Likevel bruker han mannlig og kvinnelig navn og pronomen ettersom hvilket kjønnsuttrykk han har den bestemte dagen.

– Før var jeg kun Kaja 30-40 dager i året, men nå er jeg nok 60 prosent mann og 40 prosent kvinne. Jeg kan skifte fra dag til dag og noen ganger slipper jeg Kaja løs en uke om gangen. Målet er at jeg skal kunne bli mer og mer Kaja, kanskje 50 prosent Kaja og 50 prosent Per Halvor, forteller han.

Tradisjonelle kjønnsroller

Driften av Jahren gård og feriested har blitt et samarbeid mellom Per Halvor og Kaja. Per Halvor tar seg av de tunge løftene på gården, mens Kaja er resepsjonist, vasker og lager mat.

– Som Per Halvor er jeg macho og mandig. Jeg liker å gjøre praktiske ting som å kjøre traktor, fikse ting på gården og måke snø. Når jeg er Kaja foretrekker jeg å dille og dalle. Da skal det sys, vaskes og bakes! Kaja skal også gå i skjørt og gjerne ha perlekjede. Akkurat som Bree Van de Kamp i serien «Frustrerte fruer» ønsker Kaja å være lik en husmor fra 50-tallet, forteller han med et smil.

I sosiale sammenhenger foretrekker Per Halvor Kaja sitt kvinnelige jeg.

– Kaja er mer utadvendt og morsom å være sammen med! Jeg trives dessuten best i lange kjoler. Jeg har alltid hatet dress og slips, sier Per Halvor.

– Hvorfor er det viktig for deg med disse strenge kjønnsrollene?

– Jeg ønsker å være tydelig på begge utrykk. Det er kanskje gammeldags, men det er også veldig praktisk. Når jeg jobber på gården orker jeg ikke å fyke rundt med pupper og parykk, sier han.

Til tross for å identifisere seg som 40 prosent kvinne er ikke Per Halvor Kaja homofil. Han sier at han ikke kunne tenkt seg å være med menn, selv når han uttrykker seg som kvinne.

– Seksualitet og kjønnsidentitet har ingen ting med hverandre å gjøre. Jeg vil være med kvinner, men de må selvfølgelig være innforstått med at de får Kaja på kjøpet, forteller han.

– Jeg passet ikke inn noe sted

Per Halvor Kaja definerer seg som transperson, men begrepet omfatter mange ulike underkategorier. På Husvik i Tønsberg møter vi Thomas Imset (19) som tilhører en annen transkategori og har derfor en annen historie å fortelle. Thomas er hunkjønn fra biologiens side, men identifiserer seg som gutt. Da vi kommer inn i stua, viser han stolt fram et brev. «Godkjennelse på navnendring» står det øverst på arket. Aurora er blitt til Thomas.

– Hva er den største forskjellen på å være gutt og å være jente?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg har aldri vært jente. Jeg har ikke alltid visst at jeg var gutt, men helt jente har jeg aldri vært, forteller han.

Thomas kom ut for familien sin nå i våres. Han forteller at familie og venner har vært veldig støttende. Likevel har veien for å godta seg selv vært en lang og ensom prosess.

– Livet mitt til nå har vært en eneste stor identitetskrise. På barneskolen og ungdomsskolen følte jeg at jeg aldri passet inn noe sted. Verken hos jentene eller guttene. Jeg har alltid vært en guttejente, men jeg tok det lenger. Jeg ville være en av dem, som dem, sier han.

Da Thomas nådde puberteten og hans kvinnelige kropp startet å utvikle seg, begynte han å slite med sosial angst.

– Jeg følte meg som det femte hjulpet på vogna og ekskluderte meg selv mye. Jeg følte meg som en klovn som hadde kledd meg ut som en jeg ikke er. Jeg fryktet hele tiden at folk kom til å le av meg. På et tidspunkt var det så ille at jeg slet med selvmordstanker, sier han.

Vi spurte Thomas om hva som er best med å være jente og hva som er best med å være gutt. I tillegg fikk vi se Per Halvor bli til Kaja. Saken fortsetter etter videoen:

– Med kort hår eksisterer jeg

Thomas forteller at han nå begynner å bli komfortabel med egen kropp og eget sinn. Han skal i samtale med psykiater på Rikshospitalet til høsten og håper å kunne starte hormonbehandling om et år.

– Jeg har alltid vært kjønnsdysforisk, som vil si at jeg er opplever ubehag ved at kroppen min og kjønnsidentiteten min ikke matcher. Jeg har ikke villet bli sett på som feminin. Da jeg tok til mot og  klippet håret kort, føltes det ut som jeg begynte å eksistere på ordentlig, forteller han.

Thomas har også kommet ut som homofil, og i juni deltok han sin første homoparade i Oslo Pride 2016.

– Det var innmari deilig å se andre med liknende bakgrunner. Jeg ble rørt av alt mangfoldet, støtten og solidariteten, sier han.

Til høsten skal han begynne på folkehøyskole på Vestlandet. Thomas drømmer om en karriere innenfor teater og skuespill.

– Det var vanskelig å finne ut av hvor jeg ville, når jeg ikke visste hvem jeg var. Nå er jeg sikker på begge delene. Livet mitt starter nå, sier han.

– Det å være trans er et talent

Det ble i middelalderen straffet med halshugging og brenning på bålet

Esben Esther Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad er spesialist i klinisk sexologi, professor i sexologi ved Universitetet i Agder og har forsket mye på kjønn og seksualitet. Pirelli Benestad definerer seg selv som trans og bruker det tredje pronomenet «hen» om seg selv. Hen forteller at det å være trans er mer normalt enn det mange tror.

– Hvor mange personer er trans?

– Ifølge en undersøkelse fra 2014 utført i New Zealand definerte hele 1,2 prosent av de som deltok i undersøkelsen seg som transpersoner. Begrepet innebefatter et stort spekter av kjønnsidentiteter. Fra de som ønsker å justere kroppen maksimalt i den ene enden, til de som ønsker å leve ut flere kjønn samtidig i den andre, forteller hen.

Pirelli Benestad sier at ideen om at kjønnsidentitet kan inkludere mer enn tillagte han- og hunkjønn, har blitt møtt med mye motstand gjennom historien.

– Det ble tidlig forbundet med homofili, som i middelalderen ble straffet med halshugging og brenning på bålet. Senere gikk psykiatere inn for å gjøre det til en mental forstyrrelse dersom en med tillagt hun- eller hankjønn ønsket å opptre som et annet kjønn. I dag er det økende konsensus om at transfenomenene er biologisk funderte, men det er fortsatt diagnostisert som en mentalforstyrrelse av blant annet WHO, sier hen.

La oss kalle det et talent istedenfor en diagnose

Esben Esther Pirelli Benestad

Hen understreker også at det fortsatt er mye skam knyttet til det å være trans, noe som har ført til mye psykisk uhelse blant transpersoner. Pirelli Benestad sier at angst og depresjon forekommer oftere blant transpersoner enn i resten av befolkningen.

– Hvis man forsøker å tillegge det å være trans en positiv verdi istedenfor noe sykt eller feil, vil transpersoner lettere finne tilhørighet. La oss kalle det et talent istedenfor en diagnose, sier hen.

– To kjønn gjør meg komplett

På Jahren gård og feriested er Per Halvor gått for å kle seg om til Kaja. Vi får ikke lov til å være med ham under prosessen. Vi venter ute på gårdsplassen og får etter tre kvarter en melding om at hun er ferdig. En blond, perlesmykket og høyhælt Kaja venter på oss i resepsjonen. Vi merker straks at det er en mer utadvendt person vi har å gjøre med.

– Kom så skal jeg vise dere rundt, sier hun.

Kaja tripper rundt på tunet i høye sko og viser oss gjesterommene på pensjonatet, blomstene i hagen og sin gule, snertene VW Golf Cabriolet uten tak.

– Dette er Kajas bil. Når jeg kommer med denne, vet folk hvem det er, smiler hun.

Kaja forteller om hvordan hun har det med venninnene sine. Om hvordan de snakker om jenteting, om hvordan de fester og har det gøy sammen.

– Hva er det beste ved å være Kaja?

– Jeg føler meg mer frigjort når jeg kan få uttrykke meg som to kjønn. Det er et mye morsommere liv. Jeg blir et mer komplett menneske.

Man er ikke bare mann

Været er igjen overskyet, og vi avslutter intervjuet før neste skur inntreffer. Vi ønsker Per Halvor Kaja lykke til videre. Med driften av pensjonatet og med livet som mann og kvinne. Idet vi svinger ut av gårdsplassen ser vi en smilende og vinkende Kaja fra vinduet i den lille gule cabrioleten.

Jeg har alltid tenkt at kjønn er kjønn. Mann er mann og kvinne er kvinne. Men Per Halvor Kaja Mostad og Thomas Imset får meg til å se at det er nyanser. Kanskje vi bør være mer åpne for å løsne litt på kjønnsnormene?

Kaja mener at vi bør unngå å tenke svart-hvitt om vårt eget kjønn.

– Jeg tror selv den mest macho mannen hadde hatt godt av å prøve å uttrykke seg feminint. Alle hadde hatt godt av et mer flytende kjønnsuttrykk, sier hun.

Glem ikke vår podcast! Du finner den på soundcloud eller i din podcast-app.

Dette er Avkledd av Jakob:

Nok en gang stiller Jakob Semb Aasmundsen spørsmålene ingen tør å stille. Sammen med journalist og fotograf Bjørnar K. Bekkevard utfordrer han temaer knyttet til identitet.

Temaene du kan lese om i Tønsbergs Blad handler blant annet om kriminalitet, kjønn, rus og sosiale medier. Les alle tidligere artikler her. Få flere historier, bilder og videoer ved å følge Avkledd av Jakob på facebook og instagram. Hør podcasten vår på soundcloud eller i din podcast-app.

Nye saker kommer hver onsdag og lørdag sommeren 2016.

Skriv til oss: Vi vil høre din mening!

"Avkledd av Jakob" tar opp mange betente temaer og vi ønsker å høre hva du synes. Hvem er du på sosiale medier? Hvordan forhindrer vi at ungdom begynner å ruse seg? Holder du på din norske identitet i utlandet?

Skriv et debattinnlegg på maks 500 ord til oss på jakob.semb.aasmundsen@tb.no.