Mandag 11. januar slapp Tønsbergs Blad podkasten om Tjøme-saken. Allerede fire dager etter ligger den på andreplass i kategorien «Krimhistorier fra virkeligheten» på iTunes. I samme app er den nå på 69. plass over mest populære programmer.

– Det er veldig, veldig gøy!

Marie Olaussen er samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad. Det er hun som står bak den allerede så populære podkasten.

– Det er spesielt morsomt som nykommer på den lista. De som kjenner litt til podkaster, vet at det er mange gamle travere blant de mest populære. De er godt etablerte programmer. Så det er veldig stas å komme inn på den topp 100-lista, sier hun.

Mini-krimfortelling

– «Strandkongene» ble sluppet på mandag. Hadde du forventet en slik kjemperespons så fort?

– Nei, jeg hadde ikke det. Det er utrolig gøy at jeg allerede får meldinger fra folk jeg ikke vet hvem er, og som ikke bor her, men som sier det var interessant og spennende å bli kjent med denne historien, sier Olaussen.

– Ja, for hva gjør denne saken interessant også for folk utenfor Tønsberg og Færder?

– Den har veldig mange av de gode historiefortellings-ingrediensene. Her er det rike folk, luksuseiendommer, og Økokrim som har tatt ut tiltale for grov korrupsjon og brudd på tjenesteplikten. Det er den perfekte mini-krimfortelling.

– Men problemstillingen er også reell for mange norske kommuner. Maktforholdet mellom de som har penger og de som tar beslutninger er like relevant for alle norske kommuner med sårbare utbyggingsområder.

LES OGSÅ: Charlotte-saken havnet på helseministerens bord: – Ønsker å unngå at andre skal oppleve det samme

– Et annet bakteppe enn vi har hatt før

Podkasten om Tjøme-saken kom ut uka før rettssaken starter den 19. januar. Marie Olaussen tror den kan gi lytterne en historisk sammenheng som gjør den kompliserte saken lettere å forstå.

– Jobben med denne podkasten løsna litt for meg da jeg fant ut at jeg ville gå tilbake i tid, forklarer Olaussen.

Historien i «Strandkongene» starter på 40-tallet da turismen på Tjøme besto av mammaer og barn fra Oslo som bodde på pensjonat om sommeren. I helgene kom pappabåten, med fedrene som jobbet i hovedstaden.

– Hvis vi begynner med det som utgangspunkt, og ser på hvordan forholdet mellom de fastboende og de etterhvert pengesterke turistene utviklet seg, da får vi et annet bakteppe enn vi har hatt før.

(Saken fortsetter under bildet)

Podkasten gir bakgrunnshistorien til de enorme verdiene som ligger i eiendommene på Tjøme i dag. Verdiene som har fått personer til å ta en risiko ved å bryte loven. Den tar også for seg konsekvensene for den mest sårbare naturen vår, strandsonene.

– Under 30 prosent av strandsonen på Tjøme er nå tilgjengelig for folk flest. Vi ville forstå hva som står på spill når noen ressurssterke folk ikke tar nei for nei, men får gjennom tiltak som øker eiendomsverdien til enkeltpersoner på bekostning av fellesskapet.

LES OGSÅ: Jon og Karen vil gi skryt til noen de mener får for mye kjeft: – De gjør en fantastisk jobb

– Gjør at historien er verdt å høre på

Med støtte fra Emira Holmøy, som sammen med Morten Wang har skrevet de fleste artiklene i Tønsbergs Blad om Tjøme-saken, og fra andre kolleger i redaksjonen, har samfunnsredaktøren funnet en ny måte å formidle denne komplekse, men viktige saken.

– Vi har forsøkt, og det virker som vi har klart, å få det hele sammen med en rød tråd. Folk sier de føler de har hørt én historie, og forstår hvorfor den er viktig.

Håpet er at samfunnet tar lærdom av denne saken.

– Det er så viktig å stoppe opp nå, og etterse at det gjøres etter boka framover. Jeg må si jeg er veldig takknemlig for kildene som har stilt opp for å fortelle sin del av historien. Det er personer fra Økokrim og fylkesmannen, men også helt vanlige folk. De har latt seg intervjue, og det gjør at historien er verdt å høre på.

Selv om hun nå roper hurra over tallene som kommer inn fra podkast-applikasjonene, så håper Olaussen å få med seg også uerfarne podkast-lyttere:

– Jeg vil oppfordre dem som ikke har hørt på podkast før til å gjøre det her til den første podkasten sin. Papirlesere lurer kanskje: er dette noe for meg? Man mister kanskje litt motet av ordet podkast, men dette kan sammenlignes med de gamle radiodokumentarene, lokker hun.

LES OGSÅ: Disse skal vitne i Tjøme-saken: – Jeg skal svare ærlig på det jeg husker. Jeg har ingenting å skjule

Hør alle episodene her: