Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er ingen hemmelighet at vi må ta bedre vare på kloden vår. Bærekraftig utvikling har blitt et stadig omtalt begrep, og er kommet for å bli. Men, angår det meg? Tenker nok mange. Svaret er ja. Det betyr ikke at man skal starte et helt nytt liv, eller at man skal legge om alle vaner en har i livet. Små grep i hverdagen kan utgjøre store forskjeller, og det må vi bli flinkere på.
Som ungdom er man lett påvirkelig. Sosiale medier er en stor del av hverdagen til de fleste av oss, på både godt og vondt. Ser vi på den gode siden, har vi blitt mer miljøbevisste. På de forskjellige sosiale plattformene, som blant annet Facebook og Instagram, møter vi en rekke miljøbevisste sjeler. Influensere verden over kommer med gode, bærekraftige poeng og drar oss inn i den bærekraftige tenkemåten. På den andre siden, har dette med bærekraftig utvikling blitt mer en trend enn en livsstil. Blir det ikke litt dobbeltmoralsk å reklamere for klesgiganter som masseproduserer varene ved hjelp av barnearbeid, billig i Kina? Og på ditt neste innlegg fremstår du som tidenes miljøaktivist?
Sosiale medier gir oss mulighet til å ytre våre meninger
Mye av grunnen til at vi mennesker handler som vi gjør, kommer nok av usikkerhet. Vi er rett og slett forvirret, og vet ikke helt hva som er rett eller galt. Sosiale medier gir oss mulighet til å få frem tanker og meninger, men vil den dobbeltmoralske tankegangen være til hjelp for oss? Både ja og nei. Det å snakke høyt om miljøet vårt har vist seg å være svært positivt. Vi har blitt mer miljøbevisste, men som enkeltmenneske er vi enda usikre.
Hvis du ser deg rundt i skapene dine, eller hvis du tar deg en titt i garderoben din – har du nok mer enn du trenger. Og vi mennesker er litt slik, vi handler ofte med tankegangen «Ja, men kanskje jeg får bruk for den da», eller «Hvis jeg skal det, så kommer jeg sikkert til å trenge den». Dette må vi slutte med. Trenger vi å ha buksa som passa for 6 år siden liggende i skapet, eller trenger vi å handle inn 15 plastglass i tilfelle vi skal ut på piknik? Det er nettopp her vi må sette ned foten og ta tak.
For å gjøre en forskjell, er det en rekke små grep man kan ta i bruk. Små ting i hverdagen, som man ofte ikke ofrer en tanke engang, er med på å ta vare på kloden vår. Litt struktur og planlegging har vi alle godt av. Hvorfor sette på en kvart klesvask 2 ganger i uka? Kan man redusere det til 1? Eller hva med å teste ut 1 kjøttfri dag i uken? Det betyr ikke at en må ha vegetarerstatninger, men hva med pannekaker og tomatsuppe? Det er jo en slager! Det skal ikke mye til, kun en liten tanke som bør ofres og gjennomføres.
Nesten er ikke nok
De siste årene har begrepet «bærekraftig utvikling» skutt i skyene, og de fleste vet hva det går ut på. Men, hvor mange er det egentlig som lever et bærekraftig liv? Nesten er ikke nok. Det å vite, men ikke gjøre noe er altså ikke nok. Er det en ting som er helt klart, er det at nettopp DU kan være med å gjøre en forskjell. Det holder ikke med at naboen tar tak, eller at klassekameraten din brenner for miljøet. Vi trenger deg også. Hvor mye skal til for at vi velger å ha med oss et handlenett, istedenfor å kjøpe 3-4 plastposer hver gang vi er i butikken? Det sparer oss jo både penger, men også miljøet vårt.
Konsekvenser rammer urettferdig
Som vi allerede vet, er verden urettferdig, men også når det kommer til miljøet vårt. Opp gjennom verdenshistorien har begrepet «De rike får det bedre, og de fattige får det verre», vært veldig sentralt. Når det kommer til miljøet vårt, er det dessverre slik at de fattigste med det minste forbruket blir hardest rammet. Vi som lever i et rikt land er ansvarlig for mesteparten av utslippet av drivhusgasser, og det er også vi som er best utstyrt til å takle utfordringer. Statistisk sett står Vest-Europa og USA for 2/3 av økingen i Co2 utslipp, og Afrika for mindre 3% av globale utslipp siden 1900-tallet. Hvem blir hardest rammet? Afrika. Konsekvenser som tørke og mangel på vannforsyninger er noe de står ovenfor, og det er noe vi som mennesker bør være med å jobbe imot.
Hadde ikke konsekvensene av handlingene våre rammet urettferdig, hadde mest sannsynlig verden sett helt annerledes ut. Global oppvarming kommer av alle drivhusgasser som på en måte fungerer som et slags varmt teppe over hele jorden. Solstråler slippes inn i atmosfæren, men ikke ut igjen. Temperaturene stiger, og konsekvensene kommer på rekke og rad. Kan dine små bærekraftige tiltak i hverdagen være med på å snu utviklingen? Svaret er ja.