Gå til sidens hovedinnhold

Barnefamilier kan få økte strømutgifter selv om strømprisen blir normal

Ny effekttariff med «kapasitetstrapp» slår feil ut.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Strømforliket mellom regjeringspartiene og SV får det glatte lag av Tønsberg-politiker Håvar Bettum (V).

Venstrepolitikeren Håvard Bettum sitt innlegg i TB kan ikke stå uimotsagt. Den nye tariffen betyr at vi ikke lenger bare skal betale for selve energien vi bruker i kWh, men også for effekten i kW. For noen husholdninger kan dette bli veldig dyrt, uansett hvor mange gode argumenter nettselskapene og Håvar Bettum kommer med. Det er derfor innføring av effekttariff for husholdninger har vært debattert og omstridt så lenge jeg kan huske.

Les også

Håvar reagerer på den nye strømpakken: – En elendig løsning ble nå enda dårligere

Selv er jeg pensjonert rådgivende ingeniør og har jobbet med energi i bygninger siden jeg gikk på enøkkurs hos «Oslo lysverker» i 1983.

For de rike er ikke denne nye tariffen selvsagt ikke noe stort problem.

De som vil rammes av denne nye tariffen er de som bor i boliger med elektrisk oppvarming og elektrisk varmtvannsbereder. Hvis disse boligene også er dårlig isolert øker problemet. En barnefamilie i en slik bolig vil kunne få økte strømutgifter med den nye effektbaserte strømregningen, selv om prisen på selve strømmen skulle gå tilbake til normalen. For en slik familie er det ikke bare å planlegge døgnet slik at de ikke komme over 5 kW effekt i en time i løpet av måneden. Straffen blir en øking i kapasitetsavgiften (effektavgiften) fra 266 til 691 kroner for den måneden.

Les også

Her står lysene på døgnet rundt: – Har forståelse for at bygget kan oppleves å være unødig opplyst

Har de i tillegg en elbil som lades med en vanlig lader på 7,2 kW i garasjen kan de risikere å komme enda høyere.

Heldigvis er det deler av elforsyningen som begynner å ta til fornuft. Gudbrandsdalen energi, som er en del av Skagerak kraft, har beregnet at ca. 7 av 10 av deres kunder blir rammet. De utsetter ordningen og foreslår at den skrotes.

Kommentarer til denne saken