Tjene ungene – eller tjene penger?

INVESTERING: I dag har vi en situasjon der det gis garantert sikrere avkastning på å investere i barnehager enn å investere på børsen. Det er absurd, skriver Heming Olaussen.

INVESTERING: I dag har vi en situasjon der det gis garantert sikrere avkastning på å investere i barnehager enn å investere på børsen. Det er absurd, skriver Heming Olaussen. Foto:

Av
DEL

MeningerAnne Lindboe kommenterer SVs (og Vestfold APs) forslag om et forbud mot å ta ut profitt i barnehagesektoren i TB. («Forbud er ikke svaret, SV»). Lindboe er nå direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Hun var tidligere barneombud i Norge. Da hadde hun min fulle respekt for jobben hun gjorde.

Lindboe påpeker at barnehageforliket mellom SV og FrP i 2001 satte opp målet om full barnehagedekning i Norge. Med Stortingets – etter hvert – samstemmige oppslutning om forliket, fikk vi en rivende utvikling av barnehageutbygging i Norge. Det tar vi i SV så visst vår del av æren for! FrPs del av forliket var å sikre likebehandling av private og offentlige barnehager. Vi i SV var nok ikke våkne nok den gangen. Da var private barnehager stort sett synonymt med foreldredrevne barnehager, studentbarnehager, bedriftsbarnehager osv. På mange måter ideelt drevne barnehager.

Vi våkna opp da vi så hva som skjedde: Store, tunge og kapitalsterke kommersielle interesser kasta sine øyne på en sektor som tilbød sikker finansiering i form av statlige/kommunale økonomiske tilskudd. I dag har vi en situasjon der det gis garantert sikrere avkastning på å investere i barnehager enn å investere på børsen. Det er absurd! Lindboe prøver seg med prosentakrobatikk. Det er tilslørende. Det er riktigere å uttrykke det sånn Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen gjør det: «Private barnehageeiere tok ut 1,2 milliarder i overskudd i 2017. Det tilsvarer 2000 barnehagelærere. Sånn kan vi ikke ha det!»

Det er forbud mot å ta ut overskudd på å drive skole. Hvorfor skal det være mulig å tjene seg rik på å drive barnehage? Hvordan skapes det slike overskudd egentlig? Barnehagene har i utgangspunktet to store inntektskilder: Offentlige tilskudd og foreldrebetaling. Begge skulle være enkle å kontrollere. I en del private tas det ekstra foreldrebetaling for spesielle tilbud. Men overskuddene skapes nok via ulike eierformer, ved å ta skyhøye husleier for å «leie ut» barnehagen fra et selskap til et annet innen samme konsern, selge materiell internt i konsernet, selge «kurs» internt osv, samt i en del tilfeller å gi ansatte dårligere lønns- og pensjonsvilkår. Vitnemål fra både ansatte og enkelte eiere av mindre, private barnehager sier sitt om dette. Anne Lindboe bruker sin troverdighet for en dårlig sak.

Det enkle spørsmålet blir: Hvem vil drive barnehage hvis det ikke er penger å tjene på det? Svaret: Kommunene, og private, ideelle aktører. Og det er sånn vi bør ha det. Barnehagene skal ikke være et sted der kommersielle interesser kan putte sugerøret ned i fellesskapets kasse. Barnehager skal utelukkende være til for ungene. Alle pengene skal gå til ungene, herunder som anstendige og romslige lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for de ansatte. SV vil ikke ha et forbud mot privat drift av barnehager. Vi vil ha et forbud mot uttak av profitt fra barnehager. Vi skjønner at de vrir seg i smerte i USA, England og Sverige – der de fleste barnehage- og velferdskonsernene ligger. Men om PBL er så opptatt av ungenes ve og vel som de sier at de er, så burde de bare være enige med oss. Det er bra at PBL nå erkjenner at det finnes misligheter og grådighet hos private eiere. Det skulle bare mangle etter tilsynsavsløringene som Inga Marte Thorkildsen og Oslo kommune har fått fram.

Ved å stenge krana for superprofittene i barnehagesektoren vil pengene utelukkende komme ungene til gode. Det er sånn vi bør ha det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags