Fredrik og Madeleine vil hjelpe barnevernsbarn: – Det tar tid å få tillit til en person som river fra deg familien

VIL BIDRA: Fredrik (20) og Madeleine (16) ønsker å bedre hverdagen til barn i barnevernet i fremtiden.

VIL BIDRA: Fredrik (20) og Madeleine (16) ønsker å bedre hverdagen til barn i barnevernet i fremtiden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Unge proffer i stiftelsen Forandringsfabrikken møtte onsdag barnevernstjenester fra Vestfold, Telemark og Buskerud på Hotel Klubben i Tønsberg. Målet er et tettere samarbeid mellom barn og barnevern.

DEL

– Jeg føler dette fungerer veldig bra. Her får jeg delt mine erfaringer med andre og vært med å påvirke andre barns hverdag i fremtiden. Rådene vi kommer med endrer i noen tilfeller lovverket, sier proff i Forandringsfabrikken, Madeleine (16).

Ikke alltid enige

Forandringsfabrikken samler unge proffer med viktige erfaringer fra skole, barnevern, BUP, Nav etc. for å gi råd til andre.  Fra unge i hele landet samles det sammen forslag og anbefalinger som senere presenteres for ansatte i blant annet barnevernstjenesten. Målet er at de som har makt til å gjøre de aktuelle endringene, gjør det for at barn og ungdom skal få det enda bedre i fremtiden.

– Vi er absolutt ikke alltid enige med de voksne, men det er det jeg føler er bra med dette tiltaket. Vi kan utveksle argumenter og vi føler at vi blir hørt, samtidig som de ansatte i tjenestene blir hørt av oss, sier Fredrik (20).

Samarbeid

Igjennom prosjektet Mitt Liv som startet i 2013, samarbeider proffer og barnevernsarbeidere fra mer enn 250 kommuner, for å finne fram til verdier, begreper og arbeidsmåter som barnevernet skal bygges på. Målet er å få et barnevern som samarbeider med barn og unge.

LES OGSÅ: Pål og Kristiane gjorde noe ingen har klart på 15 år

– På sånne møter som i dag starter vi med at tjenestene deler sine erfaringer til oss. Så blir vi etter hvert delt inn i grupper hvor vi jobber med forskjellige oppgaver og snakker om ting. Gruppearbeidet gjør det lettere å dele egne opplevelser, sier Fredrik.

Bedre hverdag

Denne uken er det fem proffer fra Forandringsfabrikken og prosjektet Mitt Liv som deltar på møtet i Tønsberg. Disse kommer fra ulike deler av landet og kan være alt fra 13–20 år.

– Grunnen til at jeg er med som proff i Forandringsfabrikken, er at det hjelper både meg personlig, ved at jeg får snakket og delt erfaringer med andre som virkelig vet hvordan jeg har det. I tillegg kan jeg være med å gjøre en forskjell. Mine råd kan gi andre barn en bedre hverdag, forteller Madeleine.

Barnet først

En av anbefalingene proffene har vært opptatt av er hvordan tjenestene opptrer etter å ha mottatt en bekymringsmelding. Tidligere har barnevernet ofte gått forbi barnet og rett til for eksempel foresatte eller skole.

– Dette handler om trygghet. Det tar lang tid før et barn har tillt til en voksen som plutselig skal brase inn i livet og ta fra han eller hun familien. Ta kontakt med barnet i første omgang, også kan foreldrene komme inn etter hvert, sier proffene.

LES OGSÅ: Nå blir politiet bevæpnet her

Både Fredrik og Madeleine forteller at de sakte, men sikkert ser at rådene som samles inn bidrar til endringer i barnevernet, og at det derfor sakte, men sikkert blir bedre enn tidligere.

– Skal det bli nyttige tjenester må det tas med kunnskap fra dem som faktisk har kjent på tjenestene selv, avslutter Fredrik.

Artikkeltags