Vet du at «pølsevesten» går ut på dato?

MAGAPLASK: Det kan komme som et sjokk når redningsvesten ikke fungerer hvis uhellet skulle være ute. Derfor er det viktig å sjekke om redningsvesten er like hel.

MAGAPLASK: Det kan komme som et sjokk når redningsvesten ikke fungerer hvis uhellet skulle være ute. Derfor er det viktig å sjekke om redningsvesten er like hel. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De aller fleste vet ikke at redningsvesten går ut på dato og at den må vedlikeholdes.

DEL

En brukerundersøkelse utført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at få vet at den oppblåsbare redningsvesten må vedlikeholdes og at den går ut på dato. Ni av ti opplyser at de ikke vet hvordan vesten skal vedlikeholdes.

LES OGSÅ: Derfor bommer Yr på været

Falsk trygghet

Oppblåsbar redningsvest er i ferd med å ta over for redningsvester med flyteelementer. 40 prosent eier i dag en oppblåsbar vest, men en av tre har aldri kontrollert vesten.

– Så mange som 9 av 10 vet ikke hvordan den oppblåsbare redningsvesten, populært kalt pølsevest, skal vedlikeholdes. Det kan bety falsk trygghet å gå med en oppblåsbar redningsvest som ikke er sjekket at fungerer, sier Torgeir Neergaard Berg, prosjektleder i forebyggende avdeling i Redningsselskapet.

LES OGSÅ:  Sjekk den hytta!

Må ha årlig vedlikehold

– Oppblåsbare redningsvester må ha årlig vedlikehold. Cellulosetablettene må skiftes for at redningsvesten skal fungere som den skal. Dette er det mulig å gjøre selv på en enkel måte, sier Jan Olav Nilssen, sikkerhetssjef i If Skadeforsikring.

Nilssen opplyser at det finnes to typer cellulosetabletter, gul og sort. Den gule er merket med produksjonsmåned, dag og år. Den sorte er merket med en utløpsdato.

På grunn av cellulosetablettene er det viktig at vesten blir oppbevart tørt når den ikke er i bruk. Fukt kan føre til at tabletten ikke fungerer som den skal.

LES OGSÅ: Hacker-angrep lammet bedriften i 12 dager

Går ut på dato

Selv om man sjekker cellulosetabletten jevnlig vil ikke vesten vare evig.

– Forutsatt godt vedlikehold, anbefaler vi at de oppblåsbare redningsvestene skiftes ut etter ti år, sier Nilssen.

Sjekkliste

Åpne vesten og sjekk cellulosetabletten i henhold til bruksanvisning fra produsenten

Skru ut gasspatron, vei den og sjekk at ikke toppen er perforert, rustet eller skadet

Sjekk vesten for skader og slitasje (remmer, fløyte mm)

Kontroller at vesten holder på luften

Skriv dato for service på vesten

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken