– Etter at vi mistet spilleautomatene, er inntekten vi har fra pantelotteriet svært viktig for oss i Tjøme Hvasser Røde Kors, sier leder Olav Falk-Pedersen.
Stadig nye oppgraderinger på den tre år gamle redningsbåten Veritas, krever nemlig sitt.
– Bare den siste tiden har vi måttet bruke rundt 90.000 kroner på å oppjustere sambandet, nye og større redningsflåter, og overlevingsdrakter, etter påbud fra Sjøfartsdirektoratet, sier han.
– Derfor går selvfølgelig oppfordringen til folk som panter flasker; bruk Røde Kors-knotten på automaten, kanskje du er så heldig å vinne også.
Røde Kors-båten Veritas har som regel et mannskap på fire, som stadig kurses i førstehjelp, navigasjon og i redning. Slik kursing trenger selvfølgelig et økonomisk tilskudd, som også kommer fra lagets innsats med syketransportbilen.
– På et halvt år hadde vi en inntekt på rundt 40.000 kroner på den kjøringen, og 30.000 kroner fra pantelotteriet, forteller Falk-Pedersen.
LES OGSÅ: Hadde ikke med seg noen gavepakke til Saga Oseberg
Oppdragene med båten de får er stort sett fra Hovedredningsstasjonen på Sola eller AMK. Men Falk-Pedersen roser også samarbeidet med Redningsselskapet, som de ofte har utrykninger sammen med. På ett år har de omkring 150 oppdrag, hittil i år har de vært ute på 57. Sesongen for bemanning på Ferjeodden er fra påske til hummerfisket er over.
Ung skipper
Ute på Ferjeodden ligger Røde Kors sin redningsbåt Veritas. Nå i ferietiden er det alltid fire mannskaper der i beredskap, som enten er i båten på patruljering eller i vaktlokalene på odden. En av skipperne på båten, Solveig Nekstad (24), synes det er en fin-fin tjeneste sommerstid.
– Om få dager drar jeg på jobb med kystvakta i Nord-Norge, men akkurat nå har jeg fine dager her sammen med gode kolleger i Røde Kors. Og båten vi har her ute er helt topp, mener hun.
Røde Kors-båten Veritas er på 44 fot, har en maskin på 1200 hester, og kan under utrykning holde en fart på 40 knop.
Nekstad er utdannet i nautikk ved Høgskolen i Vestfold, og er foreløpig den eneste kvinnelige skipperen i Røde Kors.
Sist helg gjorde båtmannskapet en god første-innsats da det brant i ei hytte like ved. En brannkanon med skum-mulighet er montert i akterenden, kapasitet er 1200 liter i minuttet. En av de fire mannskapene ombord kan raskt gjøres i stand til overflateredning, det finnes også en avansert hjertestarter ombord, samt det meste av førstehjelpsutstyr.
– Det er aldri vanskeligheter med å fylle vaktlista her ute. Vi har 35 svært aktive medlemmer. For mitt vedkommende kommer jeg til å være tre uker ute med Kystvakta i nord, så har jeg tre uker fri. Og da jeg kan ta vakter her på Ferjeodden, sier Nekstad.
Stor frivillig innsats
Røde Kors har båter rundt i Oslofjorden i blant anneti Horten, Sande, Sandefjord, Porsgrunn og Lillesand. I fjor hadde Tjøme-båten et oppdrag som nesten endte i Danmark. Rekkevidden er med andre ord stor. Tjøme kommune har henvendt seg til Røde Kors-båten om å holde seg rundt øyene i kommunen i helgene, som en form for natteravner.
Det legges ned imponerende 24.000 frivillighetstimer bare på Ferjeodden årlig.
Kommentarer til denne saken