Pusser opp båten på bryggekanten

UTE PÅ BRYGGEKANTEN: Knut-Roald Tallaksen pusser opp båten sin ytterst på Pir 2 i Ollebukta. Mange har stoppet opp å kikket. Når seilet er på plass, og luka tett, drar han videre sørover.

UTE PÅ BRYGGEKANTEN: Knut-Roald Tallaksen pusser opp båten sin ytterst på Pir 2 i Ollebukta. Mange har stoppet opp å kikket. Når seilet er på plass, og luka tett, drar han videre sørover. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Knut-Roald tok like gjerne med seg sin egen høvelbenk ut på pir 2 i Ollebukta. Mange slo av en prat med den ivrige båtmannen.

DEL

Båten til Knut-Roald Tallaksen (37) er også hans faste bosted, med ankringsplass i gjestehavna i Horten. Praktisk, da han til daglig er student på Bakkenteigen.

– Jeg studerer nautikk. Ganske naturlig, båtlivet har blitt en viktig del av meg, sier Knut-Roald.

Om noen år håper han å være ferdig utdannet styrmann, og det er utenriksfart han sikter seg mot.

Dagene i Tønsberg har gått med til å sette ei luke skikkelig på plass, med belistning som høvles til å bryggekanten.

– Jeg venter på seil fra en seilmaker og sprayhood fra en lokal leverandør, forteller Knut-Roald. – Men om det er litt ventetid, er det helt OK. Det er veldig hyggelig å ligge her i Ollebukta, mange kommer bortom for å se hva jeg holder på med.

Båten, en seilbåt av typen Hero 101 spesial, på 36 fot, er mest kjent  fra boka Sorgenfri, om guttene som seilte jorda rundt. Det har ikke Knut-Roald tenkt å gjøre, men var på en testtur til Skagen.

VARMEPUMPE: Det er ikke mange båter av denne størrelsen med varmepumpe, men som fast bosted, mente Knut-Roald det var det mest praktiske å ha det i båten sin.

VARMEPUMPE: Det er ikke mange båter av denne størrelsen med varmepumpe, men som fast bosted, mente Knut-Roald det var det mest praktiske å ha det i båten sin. Foto:

Ruskete Skagen-seilas

– Det var ganske ruskete vær, og ankerbrønnen var ikke tett, forteller han. – Men jeg var jo alene i båten, slik jeg pleier. Så jeg måtte holde meg ved roret, og måtte la vann være vann. Det ble 24 timer bak roret. Luka som jeg nå får festet skikkelig, hadde jeg surret fast med noen reimer, så det var vel ikke helt trygt, mener han.

KOKKEUTDANNET: Egentlig er Knut-Roald utdannet kokk, men han innrømmer at det blir enkelt matstell ombord i båten. Og ja da, han har fiskestang. Men fisken blir som regel kjøpt på land.

KOKKEUTDANNET: Egentlig er Knut-Roald utdannet kokk, men han innrømmer at det blir enkelt matstell ombord i båten. Og ja da, han har fiskestang. Men fisken blir som regel kjøpt på land. Foto:

Noen førstereisgutt er han ikke, han har reist seilt fra Fredrikstad til Nusfjord i Lofoten. Har seilt Colin Archer-skøyte herfra til Trondheim.

LES OGSÅ: Gladmelding til studentene: 160 nye studentboliger i Vestfold

– Jeg liker meg på sjøen, men også i fjellet. Det å løpe i fjellet, synes jeg er topp. Og det å få bestige fjellet Aconcagua i Argentina (6 961 moh.) var noe av det morsomste jeg har gjort, sier Knut-Roald.

Etter at reparasjonene i Ollebukta er ferdig, går turen sørover med seilbåten til mor i Kragerø. Og til høsten venter nautikk-studiene på Bakkenteigen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.