Gå til sidens hovedinnhold

Bekreftet: Den smittede er elev ved Nøtterøy videregående skole

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkeskommunen går ut med informasjonen i samråd med familien til den Korona-smittede.

Kommunikasjonssjef Harald Haave i fylkeskommunen bekrefter til Tønsbergs Blad at den smittede er elev ved Nøtterøy videregående skole.

Han sier også det er gjort grundige vurderinger på hvorfor man ikke gikk ut med dette tidligere. Til slutt ble det familien til den smittede som ønsket at man skulle gå ut med informasjonen om skolenavn.

LES OGSÅ:

Les også

Elever ved Nøtterøy videregående nektes korona-karantene: – Vi er redde, og ønsker ikke være igjen på skolen

Personvern

– Vi gjorde det klart helt fra starten av at av hensyn til personvern ville vi ikke gå ut med navn på skolen. Men så har rektor vært i kontakt med familien, som har sagt at man synes at man skal gå ut med hvilken skole det er, sier Haave.

– Hvilke vurderinger gjorde dere rundt personvern?

– Vi ville rett og slett ikke identifisere eleven. Det synes vi ville være ukorrekt som arbeidsgiver, og dette forholdt vi oss til i startfasen. Så har vi også registrert at enkelte har vært delaktige i å spre opplysninger blant annet på sosiale medier. Vi tok etter hvert kontakt med familien, og de ønsket at vi gikk ut med navnet på skolen.

LES OGSÅ:

Les også

Foreldre med barn på skole med koronasmitte er bekymret og oppgitt: – Vi har fått null informasjon

Forstår kritikken

Haave sier han forstår kritikken fra bekymrede foreldre, som reagerer kraftig på at man ikke har gått ut med informasjonen tidligere.

Alle vi som har barn kan sette oss inn i denne bekymringen. Man ønsker å ta vare på familien, sier Haave.

Han vil samtidig rose familien rundt den smittende.

– Denne familien var raskt ute med å informere skole og helsetjeneste. Det er råd til etterfølgelse at man ved symptomer tar kontakt med skole eller kommuneoverlege. Det gjort at man raskt kunne iverksette tiltak, sier Haave.

Ikke stengt

Han forteller at rektor og kommuneoverlegen raskt fikk kartlagt og iverksatt tiltak slik at man fikk familien og eleven i karantene. Deretter fant man hvem eleven hadde vært i nærkontakt med. Disse ble det ringt til i går, og de har også fått hjemmekarantene, opplyser Haave.

– Hvorfor er ikke skolen stengt?

– Den beslutningen er det kommuneoverlegen som eventuelt tar. Kommuneoverlegen har bestemt at undervisningen skal gå som normalt, sier Haave.

I 11-tiden fredag fikk foreldrene til elever ved skolen beskjed på SMS og at en elev har testet positivt på koronavirus. De henvises til skolens nettside for mer informasjon.

LES OGSÅ: Maria (45) er smitteguru i Vestfold: – For oss som en vanlig familie vil det ikke være en stor sak å bli smittet av dette viruset

Der står det:

– Dersom elever mener de har hatt kontakt med en som er smittet og er i tvil om hva du skal gjøre vil helsesykepleier være på skolen hele fredag for samtale og råd. Elever og foresatte med kroniske sykdommer bes kontakte sin fastlege for en medisinsk vurdering. For medisinskfaglige råd bes foresatte kontakte kommuneoverlegen.

Medelever som har hatt nærkontakt med den smittede har blitt kontaktet av kommuneoverlegen i Færder kommune.

– Skolen følger de nasjonale helserådene fra Folkehelseinstituttet og skolen driftes som normalt inntil videre, det står i informasjonen på skolens nettsider, som er signert rektor Arild Nordahl Johnsen.

Fakta om koronaviruset

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Områder med vedvarende spredning er fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Totalt er 19 personer smittet av koronavirus i Norge. 12 av de 19 tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus og én lærer ansatt ved Etterstad videregående skole i Oslo. Seks av tilfellene er i Bergen, mens ett er i Tromsø. Ingen av dem er alvorlig syke.

* Alle de smittede har tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet. De er alle hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

* En norsk student bosatt i Firenze i Italia har også fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden og er nå innlagt på et lokalt sykehus i Firenze.

* Ullevål sykehus har innført nye karanteneregler på 14 dager for ansatte som har vært i smitteområder. De nye reglene vil berøre mellom 150 og 160 ansatte ved sykehuset. Antallet kommer trolig til å stige noe.

* Folkehelseinstituttet har bedt norske helsemyndigheter om å forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB

Definisjon av nærkontakter (høyrisikoeksponering)

(Det skilles mellom «nærkontakter» som er eksponert for smitte, og «lavrisikokontakter» som kun er mulig eksponerte.)

Smittesporing gjøres for personer som har hatt kontakt med en bekreftet syk 24 timer før vedkommende fikk symptomer og omhandler:

■ Har bodd i samme husstand som en person som er bekreftet syk med covid-19.

■ Har hatt direkte fysisk kontakt med (for eksempel ved håndhilsing) en som er bekreftet syk med covid-19.

■ Har vært i direkte kontakt med spytt (for eksempel blitt hostet direkte på) fra en person som er bekreftet syk med covid-19.

■ Har hatt nærkontakt, ansikt til ansikt, under 2 meter i mer enn 15 minutter, med en person som er bekreftet syk med covid-19.

■ Har oppholdt seg i et avgrenset miljø (for eksempel et klasserom, møterom, venterom e.l.) med en person som er bekreftet syk med covid-19 i mer enn 15 minutter og på mindre enn 2 meters avstand.

■ Har pleiet/behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra, eller på annen måte har hatt tilsvarende nær fysisk kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr

■ Har sittet i nærheten av (to seter eller nærmere i alle retninger) en person som er bekreftet syk med covid-19 på fly, samt andre nærkontakter på fly.

■ Har vært del av samme reisefølge som en person som er bekreftet syk med covid-19.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kommentarer til denne saken