Sommerles skal motivere barn til å lese mer: – Jeg leser for et mål

LESEHESTER: Dasha Imafidon, Hanna Sofie Bjelland Thorød og Jonas Øye har deltatt på sommerles.no siden de gikk i 2. klasse.

LESEHESTER: Dasha Imafidon, Hanna Sofie Bjelland Thorød og Jonas Øye har deltatt på sommerles.no siden de gikk i 2. klasse. Foto:

Forskning viser at lesekompetansen settes tilbake med tre måneder hvis du ikke leser i sommerferien. Det vil Sommerles gjøre noe med.

DEL

Onsdag formiddag er det litt mer summing på Tønsberg og Færder biblioteket enn vanlig. I ruinene etter Olavsklosteret, i kjelleren på biblioteket, sitter mange barn. I midten av ruinene står Liv Guldbransen. Hun er prosjektleder for Bokåret 2019 og programleder for showet som sparket i gang Sommerles.no

LES OGSÅ: Takker elever og lærere for innsatsen: Flere klarer seg gjennom videregående 

Alle fylkene deltar i en nasjonal lesekampanje

Lørdag 1.juni gikk det ordentlige startskuddet for Sommerles. Dette er en nasjonal lesekampanje hvor alle fylkene i landet deltar. Denne formiddagen gjestet Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes, som har laget Detektivbyrå nr. 2- bøkene, showet. Forfatter Mari Moen Holsve var også gjest under livesendingen som ble strømmet på Sommerles.no, slik at skoler og bibliotek over hele landet kunne følge med.

LIVE: Liv Guldbrandsen, prosjektleder for Bokåret 2019, ledet livesendingen på sommerles.no.

LIVE: Liv Guldbrandsen, prosjektleder for Bokåret 2019, ledet livesendingen på sommerles.no. Foto:

Barna samler poeng for hver bok de leser

Inne på nettsiden Sommerles.no kan barna opprettet profiler sammen med sine foreldre, slik at de kan registrere hvor mange bøker de leser i løpet av sommeren. For hver bok de leser samler de poeng, og når barna når 10,20 eller 30 poeng kan de komme for å hente premier på biblioteket.

– Vi startet dette prosjektet i 2012, da som en papirvariant. Dette var for å gjøre noe felles for bibliotekene  i Vestfold, sier Pernilla Hjermann, prosjektleder for Sommerles.no i Vestfold fylkeskommune.

MOTIVASJON: Prosjektleder for sommerles.no, Pernilla Hjermann, håper kampanjen skal motivere flere barn til å lese i sommer.

MOTIVASJON: Prosjektleder for sommerles.no, Pernilla Hjermann, håper kampanjen skal motivere flere barn til å lese i sommer. Foto:

På en konferanse som Hjermann var på, dukket ordet gamification opp. Dette ga grobunn for å samle elementer fra dataspill og kombinere dette med lesing.

– Det som er viktigst med Sommerles er at det skal være gøy! Gjennom å gjøre lesing gøy for barna vil dette være med på å øke lesekompetansen, sier prosjektlederen. 

Gamification

  • Engelske ordet ble skapt av programmereren Nick Pelling
  • Spillifisering på norsk
  • Anvendelse av spilldesignelementer og spillprinsipper i situasjoner utenfor spill-sammenheng
  • Brukes for eksempel til læring, evaluering, markedsføring og rekruttering
  • Et ofte brukt spillelement er belønning dersom deltakere fullfører oppgaver

Kilde: Wikipedia

Eget forskningsprosjekt

I fjor fikk Vestfold fylkeskommune midler fra Forskningsrådet og Nasjonalbiblioteket for å gjennomføre et forskningsprosjekt om Sommerles.no. Det fullstendige resultatet er ikke klart enda, men noen funn er gjort. Forskningen kan vise til at barn som deltar i Sommerles.no taper mindre lesekompetanse enn de som ikke leser i det hele tatt gjennom sommerferien.

–  Forskning fra utlandet viser at barn som ikke leser gjennom hele sommeren kan miste inntil tre måneder i lesekompetanse, sier Hjermann. Dette bekreftes av forskningen vi har foretatt selv her hjemme.

Har deltatt siden andre klasse

Kampanjen retter seg på 1. til 7. klasse, og alle former for lesing kan registreres.

– Alle barn bør bli med. Fordi alt de leser kan registreres inne på Sommerles.no. Du kan få noen til å lese for deg, høre på lydbok eller lese selv, sier Hanna Sofie Bjelland Thorød (11).

Hun og skolevennene Dasha Imafidon og Jonas Øye har deltatt på Sommerles siden de gikk i andre klasse. I år går de i sjetteklasse, og er like motivert til å delta denne sommeren.

– Jeg er motivert til å lese mer, fordi jeg leser for et mål, sier Jonas.

Dasha forteller at når du opptjener mange nok poeng til å få premie kan du komme til biblioteket for å hente den.

– Du kan få armbånd, bokmerker, popsocket og andre ting. Det er noen nye premier i år, tror jeg. Så når du har fått 10,20 eller 30 poeng går du bare til biblioteket.

Stort spenn i sjangre

Klassevennene liker å lese forskjellige sjangere. Hanna Sofie forteller at hun liker drama best, spesielt de fire bøkene om Superbitchene. Dasah velger spennende bøker, og da er Bobbie Peers sine bøker om William Wenton favoritten.

– Jeg liker fantasy og spenning veldig godt. Spesielt bøkene til Percy Jackson. De handler om greske guder, sier Jonas.

SOMMERLES: – Alle barn bør bli med, sier Hanna Sofie Bjelland Thorød (i midten). Her sammen med Dasha Imafidon  og Jonas Øye.

SOMMERLES: – Alle barn bør bli med, sier Hanna Sofie Bjelland Thorød (i midten). Her sammen med Dasha Imafidon og Jonas Øye. Foto:

–Vi har et mål om 150 000

Hanna Sofie, Dasha og Jonas er enige om at dette er noe alle barn bør bli med på, og Hjermann er enig.

– I fjor deltok over 106 000 barn fra 370 kommuner, i år har vi et mål om at 150 000 barn skal delta! Drømmen er jo at Sommerles.no skal ha god effekt på barn sin lesing, sier prosjektlederen entusiastisk.

Artikkeltags