En tredjedel er redde for at dette skal skje i trafikken: – Det er bekymringsfullt

TRØTTE SJÅFØRER: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, mener det er bekymringsfullt at såpass mange passasjerer er bekymret for at sjåføren skal sovne.

TRØTTE SJÅFØRER: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, mener det er bekymringsfullt at såpass mange passasjerer er bekymret for at sjåføren skal sovne. Foto:

I Gjensidiges samfunnsundersøkelse kommer det frem at en av tre bilpassasjerer i Vestfold redde for at sjåføren skal sovne bak rattet.

DEL

– At så mange som en tredjedel har vært redde for at sjåføren skulle sovne er bekymringsfullt, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll i en pressemelding.

Si ifra eller ta grep

I undersøkelsen kommer det også frem at kvinner er bekymret for dette i større grad enn menn.

Samtidig som at flere er redde for at sjåføren skal sovne, er de aller fleste innstilt på å si ifra eller ta grep dersom det faktisk skjedde.

– Det som er positivt er at hele 9 av 10 passasjerer i bil i Vestfold sier fra eller griper inn når de merker at sjåføren holder på å duppe av, sier Voll.

LES OGSÅ: Line reagerer på dette synet: – De må jo rydde opp etter seg. Dette er for dårlig

Ifølge undersøkelsen er kvinner flinkere til å si ifra enn menn, og det er spesielt de yngste som ikke gjør noe dersom sjåføren er i ferd med å sovne.

– De som er flinkest til å si ifra, er familiemedlemmer og nære venner, sier Voll.

Ifølge Statens Vegvesen har tretthet i trafikken vært medvirkende årsak til 14% av alle dødsulykker i trafikken i Norge i løpet av de ti siste årene.

– Erfaringer viser at det ofte er ofte er mannen som sitter bak rattet på langturer. Blir en trøtt, bytt med kona, kjæresten eller sidemannen og ta en velfortjent pause, sier Voll.

Å være trøtt mens man kjører kan være like farlig som å kjøre med promille, og er forbudt.

Artikkeltags