Gå til sidens hovedinnhold

Bilførere er frekke som f..., men i løpet av sekunder ble det liv i porschemotoren

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg blir forbannet på fysisk friske bilførere som ignorerer at de parkerer på «min» HC-plass og deretter spretter som en hare bortover asfalten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For noen år siden, falt jeg seks meter ned fra et tak og ble påført 18 brudd i ryggen pluss brudd i bekkenet. Kirurgene på Ullevål sykehus lappet meg sammen og opererte inn et avstivende titanimplantat. I tillegg er jeg operert sju ganger i anklene, to ganger i knærne og to ganger i begge skuldrene. De daglig store smertene øker om kvelden og stjeler nattesøvnen, selv smerteplasteret «tar» ikke smertene. Etter ulykken fikk jeg HC-kort, dvs. parkeringskort for bevegelseshemmede. Jeg kjører ofte til Tønsberg og Nøtterøy. Hvor mange ganger en «verdensmester» med overlegg ignorer HC-kortet, fordi de «.. jeg bare skal ..» har jeg ikke tall på. Ikke det minste merkelig at jeg blir forbannet på fysisk friske bilførere som ignorerer at de parkerer på «min» HC-plass og deretter spretter som en hare bortover asfalten.

Over tid har jeg daglig også sett bilførere som gir «blanke» i oppgitt fartsgrense. Kanskje det er samme type bilførere som kjører like gjerne på gult som på rødt lys og gir blaffen i om de parkerer på en HC-plass?

For å få det blå – gjenkjennelig handikapkortet, må du først få legeattest fra din fastlege. Deretter skriver du en egenerklæring som sendes sammen med legeerklæringen til kommuneoverlegen. Her tas avgjørelsen om du får godkjenning og de kommende fem årene kan parkere på godt oppmerkede HC-plasser. Innvilges søknaden om HC-kort, kan man søke om fornyelse etter fem år.

Les også

Her fikk eierne av 13 biler en sur start på dagen: – En kjedelig situasjon

En dag jeg kom kjørende inn på parkeringsplassen utenfor Bellevuesenteret på Teie var begge HC-plassene opptatt. I kun en av dem, lå det HC-kort. Min erfaring har fortalt meg at sitter det noen i bilen på en HC-plass, er det ugler i mosen. Det gjorde det på Teie. Jeg tillot meg å påpeke det til mannen ved rattet.

– Er du en sånn som går rundt og kontrollerer, var tilbakemeldingen.

Men mannen var ikke ferdig med å forsvare seg:

– Kona er bare inni en butikk og dessuten er skiltene som markerer denne HC-plassen så små at det nesten er umulig å se dem.

Da tok irritasjonen meg og jeg tok fram mobilen og tok bilde av registreringsnummeret for å markere min oppgitthet. I løpet av sekunder ble det liv i Porschemotoren og kort etter min «inngripen», snittet sjåføren både meg og min bil da den forsvant ut i Ørsnesalleen.

Les også

Slik vil Erlend redusere sykehuskøen i Tønsberg: – Det vil ta lang tid

Ved Farmandstorget er det også to HC-plasser. Ikke så sjelden er det andre som bruker samme taktikk som jeg opplevde på Teie. At jeg har begynt å sjekke om de parkerte har HC-kort, er tydeligvis noe som irriterer. En dag skjedde dette. Plutselig ble førervinduet rullet ned av mannen som hadde stjålet min HC-plass.

– Hva faen er det du driver meg, luske rundt og ser om jeg har lov å stå her?

– Det er vel ikke verre med deg enn at du kan finne en plass i ei nabogate.

Jeg var fristet til å ta fram mobilen, men valgte dialogformen.

– Hvorfor parkerer du bevisst på en HC-plass du ikke har lov til?

– Det skal du gi faen i, var svaret fra en annen «verdensmester», som mente kommunelegen var altfor slepphendt med å tildele HC-kort.

Men jeg oppnådde det jeg ville, for parkeringssynderen forsvant.

Les også

Derfor dropper Coop såpe når de vasker handlevognene

Utenfor inngangen til sykehuset i Tønsberg er det fire HC-plasser og ved COOP Extra på Smidsrødveien på Nøtterøy er det markert opp to store HC-plasser. Begge steder og også andre steder i både Tønsberg og på Nøtterøy, har jeg opplevd drittkommentarer fordi jeg påpeker min parkeringsrettighet.

I Tønsberg kryr det av bilister, og antall vanlige P-plasser står ikke i forhold til alle som vil parkere sentrumsnært. Jeg tar ikke munnen for full når jeg tror parkeringsvaktene velger å holde seg i nærheten av plasser hvor det statistisk er mest å tjene på å skrive gebyrer. Jeg er heller ikke i tvil om at det burde vært flere HC-plasser. Men jeg håper med mitt «opprop» at et problem er satt under debatt så vi slipper flere «.. jeg bare skal …»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.