Bli forbanna!

SPALTIST: Å tvinges til å føde barn er overgrep. Å tale for å forby aborter, er å tale for overgrep. Så enkelt er det faktisk, skriver Lise-Marie Sommerstad.

SPALTIST: Å tvinges til å føde barn er overgrep. Å tale for å forby aborter, er å tale for overgrep. Så enkelt er det faktisk, skriver Lise-Marie Sommerstad. Foto:

Av

Det er skummelt å mene noe om et annet lands lover. Det er ikke i vår makt, og vi har i prinsippet ikke noe vi skulle ha sagt heller. Men det er så vanskelig å la være. Denne gangen er det på sin plass med litt høylytt og bråkete støtte.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 22 oktober ble polske kvinner frarøvet en rett vi ser på som helt essensiell. Retten til å bestemme selv om du vil føde barn eller ikke. Riktignok har polske kvinner fortsatt to unntak som gir rett til abort, men i prinsippet, er abort ulovlig i Polen.

Det er vondt å se på, som kvinne, at land som er å anse som ganske like vårt eget tenker at dette er greit. Argumentet for er at alle barn har rett til å bli født, uansett helsetilstand hos barnet. Med det fratar man kvinner retten til å velge å avbryte et svangerskap med et barn som ikke kommer til overleve. Det er da fryktelig «The handmaids tale»-aktig? I prinsippet blir livmoren statens eiendom, fordi borgeren som bor i den har sterkere rettigheter enn deg.

Retten til å skåne seg for belastningen med et svangerskap som vil gi deg et barn uten sjanse til å overleve, er selvfølgelig for oss. Slik bør det være. I Polen er retten til å bli født og døpt før man blir begravet sterkere. Det bør faktisk gjøre deg forbanna.

Om ikke det gjør deg forbanna fordi det er så langt unna, bør du i det minste bli litt forbanna fordi flere land innskrenker abortrettighetene, og fordi vi 50 år senere fortsatt må kjempe for en rett som sparer liv.

Å forby aborter fører ikke til færre aborter, det fører til flere illegale, farlige aborter. Aborter som koster kvinner, mødre, koner og døtre livet. Bli forbanna fordi det fratar de svakeste kvinnene muligheten til abort, mens de med økonomiske midler kan dra ut av Polen om de trenger en abort. Bli forbanna fordi det bare er enda en stein på lasset som skaper større forskjeller.

Bli forbanna fordi vår egen regjering for to år siden prøvde å innskrenke våre abortrettigheter, på samme felt som polske kvinner nå fikk sine fjernet. Det er ikke så langt unna som mange tror, og det er viktig at vi blir forbanna. You’re up next.

Det er på tide å slutte å snakke om for eller mot abort, og begynne å snakke om retten til å bestemme over sin egen kropp. Det er ikke relevant om du selv mener at du aldri kunne abortert et foster, for det er ikke din kropp. Det er like ille å nekte noen abort som å påtvinge den. Kan noen i det hele tatt se for seg at staten går inn og pålegger hele grupper abort?

Å tvinges til å føde barn er overgrep. Å tale for å forby aborter, er å tale for overgrep. Så enkelt er det faktisk. Dersom noen tar eierskap over kroppen din og tvinger deg til å fullføre en uønsket graviditet, er det en grov krenkelse. At staten tar eierskap over kjønnsorganet ditt, er vanskelig å anse som noe annet enn statlig overgrep, og det er det man bør bli forbanna på.

Dette handler ikke om for eller mot abort, det handler om du er for eller mot retten til å bestemme over ditt eget kjønnsorgan.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.